Hoppa till huvudinnehållet

Ska vi vara oroliga?

Publicerad:
Björn Johansson
bjorn.johansson@skaraborgsbygden.se
Vi får naturligtvis aldrig glömma att vargen är ett rovdjur, men frågan är hur oroliga vi behöver vara när vargen blir allt vanligare i det svenska landskapet.
Vi får naturligtvis aldrig glömma att vargen är ett rovdjur, men frågan är hur oroliga vi behöver vara när vargen blir allt vanligare i det svenska landskapet.

Vargens närvaro skapar en viss oro hos många av oss, inte minst hos dem som gärna vistas i skog och mark. Men hur oroliga ska vi egentligen vara?

Hur oroliga vi människor ska vara för att attackeras av varg är en fråga som gärna blir hängande i luften. Men även om det oftast pratas om ett måttfullt hot, så har en och annan människa fått sätta livet till i mötet med vargen.

De flesta dödsfallen är dock kopplade till vargens storhetstid under 1800-talet, då vi hade tusentals vargar i Sverige. Tragiskt nog är det också oftast barn och yngre personer som blivit angripna och dödade.

Flera blev dödade

Den mest omskrivna vargen i Sverige är den som härjade i Gysinge i Bergslagen – och satte en hel bygd i skräck under vintern 1821.

På bara några veckor angrepp Gysingevargen drygt 30 personer, varav 9 dödades och 15 skadades – där det äldsta dödsoffret var en kvinna på 19 år.

I det här fallet pratas det om att vargen hade levt i fångenskap och rymt eller släppts lös, innan den gick till attack. Den var alltså van vid människor och såg dem inte som något hot.

Undviker oss helst

Varg i fångenskap var även det som låg bakom ett dödsfall i modern tid. Exakt vad som hände hos vargarna på Kolmården i juni 2012 är det emellertid ingen som vet, men den kvinnliga skötaren var den första människan som dödades i en vargattack i Sverige på nästan 200 år.

Enligt experter på ämnet är vargar i det fria annars skygga och undviker helst oss människor.

Om det trots allt blir ett möte, så finns det några tips på hur det här mötet ska bli så bra som möjligt – se faktarutan.

Fakta: om du möter vargen

• Ge dig tillkänna. Om du har en hund med dig kan vargen vara så fokuserad på hunden att den inte uppfattar dig förrän du ropar eller klappar i händerna.

• Kalla in eventuell hund om den är lös och koppla den. Om den går mot vargen istället för att komma till dig ska du i första hand försöka locka hunden på olika sätt. Om du går eller springer fram mot dem båda är sannolikheten stor för att vargen går iväg och hunden följer efter och försvinner utom synhåll.

• Gå från platsen och fortsätt att gå även om vargen följer efter. Om du upplever att vargen kommer närmare kan du vända dig om och ropa eller ryta, ta ett par steg mot den, klappa i händerna och göra dig stor.

• Ropa, sparka, slå. Skulle vargen mot förmodan försöka nafsa eller bita dig eller hunden ska du ropa, sparka och slå så mycket du kan.

Källa: SLU

Frågorna kring vargens närvaro hopar sig

Artikeltaggar

Djur och naturHusdjurKolmårdenVargar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.