Hoppa till huvudinnehållet

Afterski kan bli en dyr historia – så skyddar du skidutrustningen

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Skidåkning är en populär sysselsättning för många. Men den dyra utrustningen är ett minst lika populärt byte för tjuvar.
Skidåkning är en populär sysselsättning för många. Men den dyra utrustningen är ett minst lika populärt byte för tjuvar.

Under sportlovsperioden ökar inte bara skidåkningens popularitet, utan också risken för stölder av skidutrustning.

Att stjäla dyr skidutrustning är inte svårt när den står obevakad utanför restauranger och boenden. Störst är risken att bli av med skidor och stavar är i samband med afterski medan pjäxor, hjälmar, skidglasögon och liknande stjäls inne på restauranger.

Öka medvetenheten

Mariana Handler, kommunpolis i Åre, pekar på att den bristande uppmärksamheten med att skydda skidutrustning är anmärkningsvärd. Hon jämför detta med att låta en dyr cykel stå olåst utomhus och uppmanar därför till ökad medvetenhet kring stölder av utrustning bland skidåkare.

Betydande kostnader

Även om man är försäkrad innebär en stöld av skidutrustning betydande kostnader, både i form av självrisk och tidskrävande processer för att få ersättning.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, understryker vikten av att vidta åtgärder för att minska risken för stöld. Lina rekommenderar alla att dela på skidorna eller para ihop dem med en väns, för att göra dem mindre attraktiva för tjuvar.

Skydda skidutrustningen

• Ställ inte skidorna ihop utan dela på dem, om du inte kan hålla dem under uppsikt.

• Förvara skidutrustningen inomhus under natten.

• Lämna inte utrustning som exempelvis hjälmar och skidglasögon obevakade på restauranger.

• Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning.

• Märk din utrustning.

• Kontrollera din hemförsäkring för täckning vid förlust av hyrd utrustning.

Källa: Stöldskyddsföreningen, SSF

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHemförsäkringSkidorSkidåkningStölder

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.