Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler barn drabbas av vräkning

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
Antalet vräkningar ökar i Sverige och i flera fall är barn inblandade. I Tidaholm fastställdes fem vräkningar där barn fanns med, enligt ny statistik från Kronofogden.
Antalet vräkningar ökar i Sverige och i flera fall är barn inblandade. I Tidaholm fastställdes fem vräkningar där barn fanns med, enligt ny statistik från Kronofogden. Foto: perfectlab

Antalet vräkningar har ökat i landet och i många fall är barn inblandade. Tidaholm sticker ut i Kronofogdens statistik och under 2023 fastställdes fem vräkningar där barn ingick i familjen.

– Ingen familj i Tidaholm ska hamna utan tak över huvudet, säger Evelina Holmbäck, enhetsledare på Tidaholms kommun.

Totalt genomförde Kronofogden 2 768 vräkningar runt om i Sverige 2023, vilket är en ökning med tio procent jämfört med året innan. 674 barn fick vara med om en vräkning, antingen på grund av att hela familjen vräktes eller att någon av deras föräldrar blev det.

– Ökningen visar att allt fler har svårt att klara sig i de tuffare ekonomiska tiderna. En vräkning har stora konsekvenser för den som är med om det, inte minst för familjer med barn, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

I Skaraborg fastställdes totalt 113 vräkningar under förra året, i sex av fallen var barn inblandade. Ett i Skövde och fem i Tidaholm. Evelina Holmbäck, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten på Tidaholms kommun, säger att hon inte känner till de här fallen.

– Inte under tiden jag varit chef, jag började i april förra året. Men det är samtidigt inte helt säkert att vi får information om det heller, det kan vara så att familjen löst boende på egen hand och aldrig kommit i kontakt med oss, säger Evelina Holmbäck.

Men att en familj ska hamna utan bostad får inte ske, menar hon.

– Om vi får information om att en familj är på väg att vräkas så ordnar vi en lösning. Ingen barnfamilj ska hamna i en situation där de inte har tak över huvudet.

Samarbetar

Kronofogden samarbetar med hyresvärdar och socialtjänst för att förebygga vräkningar.

– Det förebyggande arbetet är avgörande för att färre ska drabbas av en vräkning. Kan man förhindra vräkningar undviker man inte bara det personliga lidandet för dem som berörs, utan också höga kostnader för hyresvärdar och samhället i stort, säger Kim Jonsson, projektledare på Kronofogden.

Ministern om barnvräkningar: Ett misslyckande

60 procent av de vräkningar som kom in under 2023 återkallades.

– Att så många hyresvärdar återkallar sina ansökningar visar att man kan förebygga vräkningar utan att Kronofogden behöver vara inblandade. Det kan handla om att hyresvärden kontaktar hyresgästen redan vid den första uteblivna betalningen, och de tillsammans försöker hitta en lösning. Ofta är också kommunens socialtjänst med i samarbetet, säger Kim Jonsson

Tips till dig som har svårt att klara hyran:

Om du har svårt att få ihop din ekonomi, prioritera att betala hyra, el och mat.

Ta kontakt med din hyresvärd redan första gången du har svårt att betala din hyra. Ofta kan ni hitta lösningar.

Undersök om det går att byta till ett billigare boende.

Om det går så långt att du måste flytta, glöm inte att lämna in nyckeln till hyresvärden. Om du inte gör det, registreras en vräkning även om du städat ur lägenheten och lämnat den innan Kronofogden kommer. En vräkning gör att du kan ha svårare att få ett hyreskontrakt i framtiden.

Källa: Kronofogden

Fakta – Så ser det ut i din kommun

Antal fastställda vräkningar i Skaraborg 2023 uppgick till 113. I sex av dem påverkades barn. Så här ser statistiken ut för Skaraborg.

Falköping 27

Skövde 20

Skara 10

Lidköping 10

Mariestad 9

Vara 8

Tibro 8

Tibro 7

Töreboda 6

Götene 5

Tidaholm 4

Hjo 3

Essunga 2

Gullspång 2

Artikeltaggar

BarnKronofogdenMänskligtSkaraborgSkövdeSocialtjänstStatistikTidaholm

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.