Hoppa till huvudinnehållet

Fisk från Bottensjön ska ätas mycket sällan

Publicerad:
Marita Wass
marita.wass@skaraborgsbygden.se
Rester av PFAS finns i fisk som fångas i Bottensjön i Karlsborgs kommun. PFAS påverkar även människors hälsa varför nya rekommendationer för konsumtion av Bottensjöfisken tagits fram. Den ska inte ätas mer än två, tre gånger om året.
Rester av PFAS finns i fisk som fångas i Bottensjön i Karlsborgs kommun. PFAS påverkar även människors hälsa varför nya rekommendationer för konsumtion av Bottensjöfisken tagits fram. Den ska inte ätas mer än två, tre gånger om året. Foto: Skaraborgsbygden

Fisk som fångats i den södra delen av Bottensjön i Karlsborgs kommun ska inte ätas mer än två, tre gånger om året.

Den nya rekommendationen kommer från Miljönämnden i Östra Skaraborg, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Livsmedelsverket. Fisken innehåller för mycket av det hälsovådliga ämnet PFAS.

Anledningen till den nya rekommendationen är att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har sänkt det tolerabla veckointaget, alltså den rekommenderade mängden, på grund av nya kunskaper om riskerna med PFAS.

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp ämnen vars gemensamma nämnare är att de har vatten- och oljeavvisande egenskaper samtidigt som de tål höga temperaturer. PFAS finns i allt från brandsläckningsskum till kosmetika.

Enligt Livsmedelsverket kan PFAS bland annat påverka immunsystemet, födelsevikt, enzymnivåerna i levern och kolesterolhalter i blodet.

Många äldre äter

Rekommendationerna gäller endast den södra delen av Bottensjön.

Jenny Möller, avdelningschef på Miljösamverkan Östra Skaraborg, påpekar att det inte bedrivs något kommersiellt fiske i sjön, det handlar i stället om fritidsfiske.

– Det som fiskas där är främst abborre, gös, gädda och kräfta, berättar hon.

Kontakter med lokalsamhället Karlsborg visar att mycket av fisken som fångas i Bottensjön äts.

¬– Runt Bottensjön finns många äldre som äter fisk från sjön. Bland de yngre så är det vanligare med catch and release, säger Noomi Asker, vattenvårdshandläggare vid Länsstyrelsen.

Noomi Asker konstaterar att Södra Bottensjön inte är den enda sjön i Västra Götaland som drabbats.

– Det handlar främst om sjöar nära flygplatser där det har genomförts brandövningar, bland annat nära Landvetter. Det finns också ett område söder om Borås som är förorenat.

Rening vid Kärnebäcken

Att det finns PFAS i Bottensjön är ingen nyhet, det konstaterades redan 2021.

– PFAS kan komma ut i det ekologiska systemet från många håll. Vad gäller södra Bottensjön har det kommit från flygplatsen där det genomförts övningar med brandskum, i höjd med Kärnebäcken, säger Jenny Möller.

Idag använder försvaret inte skum innehållande PFAS vid brandövningar. Men skadan är redan skedd. Spridningen fortsätter så länge ämnet finns kvar. Men det ställs krav på försvaret att de ska rena.

– Det finns tekniker för rening, bland annat med kolfilter. Men det är svårt att rena en hel sjö på det sättet, fortsätter Uffe Schultz, Länstyrelsens enhet för förorenade områden.

Han förklarar att det i stället handlar om att agera vid Kärnebäcken, vid tillflödet till sjön.

Hur länge ämnena finns kvar i marken är svårt att säga.

– Det är ingen som vet hur länge, men det handlar om ämnen som är svårnedbrytbara, säger Uffe Schultz.

De nya rekommendationerna är tillfälliga och berör enbart den södra delen av Bottensjön.

Catch and release

Catch and release är en fisketerm och betyder att en fritidsfiskare fångar en fisk för att snabbt släppa tillbaka den i sjön, allt för att upprätthålla balansen i ekosystemet.

Artikeltaggar

BottensjönDjur och naturFiskeKarlsborgLivsmedelsverketSkaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.