Hoppa till huvudinnehållet

Hundraårig inventering av skogslandet Sverige

Publicerad:
Marita Wass
marita.wass@skaraborgsbygden.se
Skogen är under ständig förändring, något som i sig har många förklaringar. Om detta, och mycket annat, går att läsa i Sveriges skogar under 100 år.
Skogen är under ständig förändring, något som i sig har många förklaringar. Om detta, och mycket annat, går att läsa i Sveriges skogar under 100 år. Foto: Skaraborgsbygden

Skogen utgör 69 procent av Sveriges landareal, en yta som motsvarar närmare 28 miljoner hektar. Den största delen – 79 procent - utgörs av barrskog.

Det och mycket annat går att läsa om i jubileumsboken Sveriges skogar under 100 år.

Boken Sveriges skogar Riksskogsinventeringen 1923 – 2023 gavs ut i slutet av förra året med anledning av att den svenska riksskogstaxeringen firade sina första hundra år.

Riksskogstaxeringen är en nationell årlig inventering av skog och mark, något som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Umeå står för.

I boken berättar 35 personer, med olika uppgifter i skogen, om just sitt specialområde.

Jonas Fridman är huvudredaktör och han konstaterar i förordet att den mångåriga inventeringen är betydelsefulll. Den samlade kunskapen som fältarbetarna samlat in utgör en imponerande kunskapsbank.

Tallarna blir längre

Boken vänder sig främst till den som har någon form av engagemang i skogen.

Innehållet spänner över breda områden. I ett avsnitt redogör Jonas Fridman över hur riksskogstaxeringen sker idag. Där konstaterar han att den stora skillnaden under 1900-talet ligger i att åker-, ängs- och betesmark minskat med 2,4 miljoner hektar sedan början av 1900-talet, till förmån för skogsmark.

I ett annat avsnitt berättar Björn Elfving om hur produktionsforskningen sker, hur skogen utvecklas genom olika skötselåtgärder.

I ett tredje framhålls hur tallar med 50-årsringar i början av 1950-talet i genomsnitt var 15 meter höga. Idag är tallar med 50-årsringar 18 meter. Förklaringarna är flera, en av dem tros vara ökad koldioxidhalt i luften.

Brunifiering och af Chapman

Lena Gustafsson skriver om den biologiska mångfalden och den naturvårdsbiologiska forskningen.

Bland annat konstaterar hon att rennäringen påverkats negativt när mark som täcks av lava minskat med 70 procent när de tidigare öppna och ljusa tallskogarna blivit mörkare och tätare.

Brunifieringen av vattnet i sjöar och andra vattendrag är en fråga som Emma Kritzberg lyfter fram och hittar bland annat att utbredningen av gran är en orsak.

Men det handlar om mer än forskningsresultat, det handlar även om kulturhistoria när Fredric Henric af Chapman gjorde första inventeringen någonsin i Sverige. Inventeringen skedde längs Bottniska vikens kust vintern 1758 – 1759 i syfte att hitta tätväxt timmer till skepp till en mer slagkraftig svensk flotta. Arbetet kom dessutom att bli upprinnelsen till att skeppsvarvsindustrin i det nordligaste av Sverige blev verklighet.

Sveriges skoga under 100 år. Riksskogstaxeringen 1923 - 2023

Förlag: Gidlunds förlag

Antal sidor: 264

Bildtext: Skogen är under ständig förändring, något som i sig har många förklaringar. Om detta, och mycket annat, går att läsa i Sveriges skogar under 100 år.

Artikeltaggar

Djur och naturSjöar och havSkogSveriges lantbruksuniversitetUmeå

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.