Hoppa till huvudinnehållet

Kort om den svenska jakten på älg

Publicerad:
Björn Johansson
bjorn.johansson@skaraborgsbygden.se
Vid Nämforsen i Norrland finns ett av Sveriges mest kända områden med hällristningar. Bland annat är 461 älgar avbildade.
Vid Nämforsen i Norrland finns ett av Sveriges mest kända områden med hällristningar. Bland annat är 461 älgar avbildade.

Hällristningar visar att det jagades älg redan på stenåldern i Sverige. Men jakten på älgarna har varierat genom åren och ett tag var de ståtliga djuren nära att bli utrotade här hos oss.

Att jaga älg är absolut inget nytt påfund, snarare tvärtom. För med hjälp av hällristningar kan vi konstatera att älgar jagades i vårt avlånga land för flera tusen år sedan – på stenåldern.

Hällristningarna visar också att dåtidens jägare använde olika vapen och hundar för att lyckas med sin jakt.

Givetvis var älgen ett eftertraktat byte som kunde mätta många magar.

Fick rätt att jaga

Det fanns inte heller något direkt regelverk kring vem som fick jaga, åtminstone inte innan Gustav Vasa gav sig in i leken och satte ett slags kungligt monopol på jakten av älg.

Monopolet i sin tur fanns i stort kvar fram till slutet av 1700-talet, då Gustav III drev igenom att bönderna fick rätt att jaga både på egen och arrenderad mark.

Jakten drog igång och snart hade älgstammen hamnat på gränsen till utrotning.

Satte ordentlig fart

På flera håll höjdes röster för att få stopp på det hänsynslösa jagandet. 1825 lyckades också en värmländsk hovjägmästare få till ett totalförbud mot älgjakt, vilket senare blev till en lag som reglerade jakten.

Älgstammen var dock illa ute. Egentligen var det först på 1950-talet som tillväxten satte ordentlig fart och i slutet av 1970-talet fanns det uppskattningsvis 400 000 älgar i Sverige.

Inte enbart jakt

I dag ska det kretsa kring i runda slängar någonstans mellan 250 000 och 300 000 älgar, där drygt 60 000 djur är lovligt byte för jägare.

Men det har inte alltid handlat enbart om jakt. En annan kung, Karl XI, fick exempelvis för sig att tämja älgar som sedan skulle användas av kavalleriet för att rida på. Den här tanken förverkligades dock aldrig.

Artikeltaggar

Djur och naturJaktNöje/KulturÄlgjakt

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.