Hoppa till huvudinnehållet

Vad vill den politiska mitten?

Publicerad:

Nyligen presenterades en aktuell bok om Centerpartiets historia och politiska vägval; ”Grön politik för det goda livet - från bondepolitik och agrardemokrati till ekohumanism och grön liberalism”. Den är enligt författaren skriven med omsorg om hans politiska rörelse.

Författaren heter Håkan Larsson och har varit chefredaktör för Östersunds-Posten. Uppvuxen i Huskvarna, men bor sedan länge i Krokom i Jämtland. Vilket han också representerat i riksdagen.

Bokens historiska exposé visar Centerpartiets roll som en självständig kraft i det politiska mittfältet. En utgångspunkt som gett partiet stort inflytande och återkommande en avgörande betydelse för utvecklingen i Sverige. Håkan Larsson rubricerar det som en ”nyckelroll i svensk politik”.

Håkan Larsson vill göra upp med nutida försök till omskrivning av partiets historia. Han beskriver hur krafter i partiet, aktivt understödda av tankesmedjan Timbro, velat vrida partiet åter höger i en stark marknadsliberal riktning.

Tredje väg

Håkan Larsson hänvisar till en lång rad av partiets pionjärer; grundaren Carl Berglund, mångårige partiledaren Axel Pehrsson Bramstorp, ideologen och partisekreteraren Gustaf Jonnergård, partiledaren Gunnar Hedlund med flera. Alla var noga med att positionera partiet som en ”tredje väg” mellan höger och vänster. Bondeförbundets alla första program 1912 hade också som första punkt att partiet skulle verka för ”Rättvisans och rättfärdighetens tillämpande i allmänna angelägenheter”.

Författaren skriver: ”Män som Carl Berglund och Axel Pehrsson Bramstorp insåg emellertid tidigt att ohämmad och oreglerad marknadsliberalism leder till centralisering, maktkoncentration och vidgade klyftor mellan olika grupper, inte minst mellan stad och land. Frihet måste därför kombineras med rättvisa för att skapa ett bra samhälle”.

Det är troligen ingen tillfällighet att Håkan Larsson släpper sin bok just nu. Det politiska landskapet förändras idag mycket snabbt.

Högerblock?

Kampen om vilket parti som kommer vara det stora högerpartiet intensifieras. Under press av ett allt självsäkrare Sverigedemokraterna har Moderaterna raskt förflyttat sig högerut. Detsamma gäller Kristdemokraterna.

Det är inte alls oväntat att Sverigedemokraterna nu tar nästa steg och öppet ser sig som en del av ett samlat högerblock baserat på SD, M och KD. Tillsammans kan partierna nå upp mot 40 procent. Idag säger M och KD nej. Men partiernas hantering av decemberöverenskommelsen visar att sådana besked kan ändras mycket snabbt.

Detta sker samtidigt som Socialdemokraterna opinionsmässigt har parkerat historiskt lågt, under 30 procentsnivån.

Folkpartiet agerar utifrån detta. Partiets namnbyte till Liberalerna är inte bara ideologiskt. Det handlar också om förflyttning till en mittenposition. Björklunds besked om flera uppgörelser med Socialdemokraterna bekräftar det.

Därför är Håkan Larssons bok viktig. Inte minst för de inom centerrörelsen som vill säkerställa partiets långsiktiga inflytande i svensk politik. Hur mycket ”mitten” vill Centerpartiet idag vara?

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.