Hoppa till huvudinnehållet

Minst heltider i Essunga

Publicerad:
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Närvården västra Skaraborgs prisas för pionjärarbete.
Närvården västra Skaraborgs prisas för pionjärarbete.

Av Sveriges samtliga kommuner ligger Essunga sist när det gäller andel heltidsanställda.

- Vi har diskuterat det mycket. Det är inte riktigt bra, säger Kjell Karlsson, kommunchef.

Det är tidningen Dagens samhälle som har listat Sveriges kommuner efter antal heltidstjänster inom de kommunala verksamheterna.

I topp ligger Kiruna med 85 procent. Snittet i riket är 59 procent. Essunga ligger sist av landets 290 kommuner med 35 procent heltidsanställda.

- Vi har gjort undersökningar och ställt frågor till personalen och det är inte fler som vill ha heltid, säger Kjell Karlsson.

Främst kvinnor

Deltidsanställningarna finns främst inom vård och omsorg, kvinnodominerade yrken. Kjell Karlssons uppfattning är att många av de deltidsarbetande också har lantbruksföretag eller andra verksamheter, som de kombinerar med sin anställning i kommunen.

- Den här frågan har förföljt mig i alla år. En av kommunens visioner är ”en attraktiv arbetsgivare”. När vi nyrekryterar måste vi därför försöka landa i heltider.

Enligt Kjell Karlsson har Essunga som mål att erbjuda heltidstjänster till den personal som önskar det.

- Fördelen med heltidspersonal är att inte hamna i kvinnofällan, att de inte kan försörja sig för att de inte har ett heltidsjobb, säger han.

Är det de delade turerna som gör att kvinnorna inte vill eller orkar arbeta heltid?

- Det är en väldigt viktig fråga. Vi återinförde delade turer, men jobbar mycket med schemaläggning och därför är det frustrerande att vi inte har kommit längre.

Kommunals lokala ombud har inte kunnat nås för en kommentar.

Artikeltaggar

Essunga kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.