Hoppa till huvudinnehållet

Clownattacker svåra att stoppa

Publicerad:
Clownattacker svåra att stoppa
Clownattacker svåra att stoppa

Anmälningar om clownattacker fortsätter att strömma in till polisen. Fallen kan både bli svåra att utreda och att få stopp på, tror forskare.

– Det är skrämmande, säger kriminolog Teresa Silva.

Över hela landet fortsätter clowner att sprida skräck. I Skara exempelvis, hörde en åttaårig pojke hur någon höll på vid ytterdörren på lördagskvällen. När han öppnade stod där en clown, och pojken ska ha blivit mycket rädd av händelsen, skriver GT.

På söndagen överfölls en ung man i Falköping av tre män i clownutstyrsel, varav en ska ha varit beväpnad med en trasig glasflaska.

På lördagen rapporterade Sydsvenskan om att polisen det senaste dygnet tagit emot 70 samtal från allmänheten om clowner.

– I Ronneby ska en clown ha jagat folk med en stor kniv och i Svalöv ska en person ha slagit till en clown, sa Anna Göransson, polisens pressinformatör vid ledningscentral Syd, till tidningen.

Men än så länge har inga clowner tagits av polis. Och det kan bli svårt att få bukt med den här typen av händelser, tror Teresa Silva, som forskar vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

– Det här handlar om människor som passar på att utnyttja tillfället inför halloween och ha kul. Det finns ingen koppling mellan händelserna, det är ingen specifik grupp som attackerar flyktingar till exempel. Offren kan vara vilka som helst, så det är svårt att veta vilka man ska skydda. Och det kan hända var som helst, så det är svårt att stoppa, säger hon.

Teresa Silva tror att gärningsmännen i de flesta fall är unga, helt vanliga människor. Men det faktum att ens identitet göms bakom masken kan medföra att gränserna för vad som är tillåtet flyttas.

– Jag kan vara den jag vill vara, i stället för den jag är. Om jag har en sådan känsla är det här det perfekta tillfället. Och clownkostymen är fylld med symbolik från exempelvis Stephen Kings bok ("Det") och andra skräckfilmer. Så vissa kan känna att clowndräkten driver en till att agera våldsamt, för det är vad man sett i filmerna.

Teresa Silva tror dock att fenomenet kommer att självdö efterhand.

– Det här kommer nog lugna ner sig när halloween är över och dräkterna inte säljs i lika stor utsträckning.

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.