Hoppa till huvudinnehållet

Lära under hela livet

Publicerad:
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se

Situationen för våra äldre i samhället handlar inte enbart om vård och omsorg, det är lika viktigt att motverka ensamhet och att stimulera våra sinnen. Man ska inte bara lära för livet, man ska lära under hela livet.

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i Skaraborgs har hög prioritet på de äldres situation. Vi är många som blivit berörda av SVTs ”Sveriges bästa hemtjänst”. Där har vi bland annat mött Henning, en av många äldre som lever i ensamhet, som längtar efter att få kontakt.

Genom programmet har diskussionen om de äldres situation i samhället fått ytterligare en dimension. Det är glädjande för oss inom Studieförbundet Vuxenskolan i Skaraborg där vi har olika former av aktiviteter på ett stort antal äldreboenden i flera kommuner. Att erbjuda kurser, studiecirklar och kulturaktiviteter till våra äldre stärker de äldres livskvalitet. Ofta kretsar diskussionen om våra äldre kring sjukvård och omsorg vilket gör att vi glömmer annat som är viktigt i våra liv. Det handlar om att ha en meningsfull tillvaro och att ingå i en gemenskap är oerhört viktigt. Äldre som mist sin livspartner och sin vänskapskrets vill ingå i nya former av gemenskap, skapa en ny social samvaro och vara delaktiga. Den här bilden får vi bekräftad i möten med de äldre vi träffar. En av våra uppgifter är att se till att människor som Henning får möjlighet att träffa andra och fortsätta att utvecklas hela livet. Vi vet att kreativa mötesplatser ger människor möjligheter till reflektion, bildning och samhällsengagemang, oavsett om man är 25 eller 85 år gammal.

Vi som är engagerade inom SV erbjuder en rad olika gruppaktiviteter som kan leda till ett friskare, mindre ensamt och mer meningsfullt liv. Oavsett om du som äldre bor kvar hemma med eller utan hemtjänst eller på äldreboende av något slag ska möjligheten att delta i olika aktiviteter som studiecirklar, kulturverksamhet och kulturevenemang finnas där. Studieförbundet Vuxenskolan finns i alla kommuner för att stimulera till delaktighet och gemenskap för ökad livskvalitet.

Människor som deltar i en kulturell aktivitet aktiverar helt andra delar av hjärnan än de som konsumerar kultur som passiv åskådare. Det finns många studier som visar att stimulans av äldres minnen och sinnen genom färg, form, musik och massage kan bromsa sjukdomsutveckling och bryta känslor av ensamhet som många gånger leder till nedstämdhet och depression. Idag gör vi på Studieförbundet Vuxenskolan kulturevenemang och andra aktiviteter på äldreboenden i de flesta av länets kommuner. Nu hoppas vi att kommunerna investerar mera i folkbildning och kultur för de äldre. Tillsammans kan civilsamhället och det offentliga göra mera nytta genom ytterligare samverkan med fokus på de äldres behov av stimulans.

Bengt Ericson,ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Skaraborg

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.