Hoppa till huvudinnehållet

Fortsätt satsa på möbelklustret i Tibro

Publicerad:

Det är angeläget att stödja projekt som syftar till att utforma affärsmodeller för mer återanvändning och mindre slöseri i möbelbranschen.

Under ett stort antal år har Västra Götalandsregionen stöttat möbelföretag och småindustri inom trä för att få fram möbler och inredning som är enkla att återvinna eller designa om utan att slänga.

Vi förbrukar tusentals bord, soffor och stolar - både i hushållen och i offentlig miljö, som skulle kunna få längre livstid om det bara fanns relevanta affärsmodeller. Affärsmodeller innebär koncept för att i stor skala sy om exempelvis stolsdynor eller byta ut bordsskivor när de blivit slitna.

Bland möbelföretagen i Tibro har ett antal projekt genomförts som testar nya material för att stoppa dynor möbler eller färga om karmar på möbler. Möbelföretagen samarbetar med kommuner och offentliga miljöer om att ta tillbaka nygamla möbler. Stolar som tjänat ett stort antal år i matsalen på Borås sjukhus får en annan färg och säljs till Jönköpings kommun för ett nytt liv. Inom projekten i Tibro prövas exempelvis havre som material för att stoppa stolar och begagnade säkerhetsbälten blir ryggstöd i renoverade stolar.

Begreppet cirkulär ekonomi börjar bli etablerat bland allt fler. Men vi kan aldrig utveckla en cirkulär ekonomi på riktigt om affärsmodeller saknas. Företag är i hög utsträckning intresserade av att deras produkter får lång livslängd, kan återanvändas och vända tillbaka i användning, istället för att hamna på soptippen. Men forskning och praktik måste samarbeta för att utveckla affärsmodeller som kan fungera i verkligheten. Cirkulär ekonomi får aldrig stanna vid en käck idé, utan måste utvecklas så att alla de tusentals möbler som vi köper varje år från början kan designas för en lång livslängd och enkelt kunna återanvändas även när den genomsnittliga livslängden är över.

Centerpartiet vill fortsätta att stödja samarbete mellan företag, kommuner och region för att hjälpa branscher som möbelindustrin in i en mer cirkulär ekonomi. Det skapar jobb, minskar risken för slöseri och leder till en mer hållbar utveckling. Socialdemokraterna i regionen vill skära ner på regionens satsningar på näringslivsutveckling. Centerpartiet har ett tydligt besked att vi vill fortsätta satsa på möbelklustret i Tibro.

Kristina Jonäng, (c)

regionråd

Gunilla Druve Jansson, (c)

Ulf Eriksson, (c)

ledamöter i regionfullmäktige

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.