Hoppa till huvudinnehållet

Målande ord och talande bilder i Odensåker

Publicerad:
 • Sonia Monica Jakobsson, Iréne Skoog och Monica Hedberg utgör tre fjärdedelar av den kvartett som ställer ut i ord och bild på Logården, Odensåker, till helgen. Saknas gör fotograf Charlotte Gustafsson.
  Sonia Monica Jakobsson, Iréne Skoog och Monica Hedberg utgör tre fjärdedelar av den kvartett som ställer ut i ord och bild på Logården, Odensåker, till helgen. Saknas gör fotograf Charl…
 • Iréne Skoog är i höst aktuell med en ny novell- och diktsamling. Hon har genom åren skrivit bland annat sångtexter, barnteater, revy och kapitelböcker för barn.
  Iréne Skoog är i höst aktuell med en ny novell- och diktsamling. Hon har genom åren skrivit bland annat sångtexter, barnteater, revy och kapitelböcker för barn.
 • Monica Hedberg skriver dikter på rim och är redo att förstärka upplevelsen av Sonia Monicas målningar med ord.
  Monica Hedberg skriver dikter på rim och är redo att förstärka upplevelsen av Sonia Monicas målningar med ord.
 • Målningen heter ömsesidig ödmjukhet. ”Det gäller män och kvinnor, mänskligheten och naturen” säger Sonia Monica, som gärna använder sig av symboler. Stensötan står för ödmjukhet.
  Målningen heter ömsesidig ödmjukhet. ”Det gäller män och kvinnor, mänskligheten och naturen” säger Sonia Monica, som gärna använder sig av symboler. Stensötan står för ödmjukhet.

Fyra konstnärer, fyra uttryck, men med en gemensam drivkraft. Klimatet. Till helgen ställer de ut på Logården, Odensåker.

- Gemenskap mot ett gemensamt mål är drivkraften, säger Sonia Monica Jakobsson, Mariestad.

Det är ett rutinerat garde som ställer ut på Logården i Odensåker till helgen. Även om det är första gången i just den här konstellationen.

Sonia Monica Jakobsson har målat sedan hon var fyra år. Sin första utställning hade hon 1970 och sedan dess har det blivit ett pärlband av både separatutställningar, salonger och offentliga arbeten.

- Jag är surrealist. Jag använder verkligheten, men vrider det ofta mot ett surrealistiskt måleri, säger Sonia Monica Jakobsson.

Det är Sonia Monica som är navet. Miljöengagemanget har hon haft i många år och nu kände hon att det behövde få utlopp i en utställning tillsammans med andra. Valet föll på tre personer: Iréne Skoog, som skriver dikter, noveller och visor, Monica Hedberg, dikter och Charlotte Gustafsson, naturfotografier.

- Vi har ungefär samma idé om natur och miljö och att det är dags att göra något, säger Sonia Monica Jakobsson.

Den här dagen har Monica Hedberg och Iréne Skoog samlats hemma hos Sonia Monica Jakobsson. I lägenheten trängs ett 20-tal oljemålningar som den 12-13 oktober kommer att hänga i Logården. Poesin ska rama in och förstärka bildernas budskap.

- Jag vill att de går fram frågar om de får läsa en dikt, säger Sonia Monica.

Iréne illustrerar genom att ställa sig vid målningen Hoppets blå häst och läsa sin dikt Utan hinder, där andra strofen börjar med ”Hoppet stiger som en vildhäst utan sele, utan tömmar…”.

- Vi hoppas att besökaren ska känna att det finns så mycket att säga med både bilder och ord, säger Iréne Skoog.

Monica Hedberg har alltid skrivit dikter på rim. Och inte bara dikter. Allt har rimmat, till och med mejl till arbetskamrater.

- Jag vill gärna leka med orden. Det är allvarliga budskap, men jag gör det med humor. Det finns en knorr, säger hon.

Hon tycker att hon har lärt sig mycket och inspirerats av samarbetet inför utställningen.

- Förut har jag sett nyheter och det har skrämt mig. Isar som smälter och regnskogar som brinner. Varför händer inget? Alla bara pratar!

Tillsammans hoppas de kunna väcka tankar och känslor och mana till handling mot klimatförändringarna.

- Om det sägs många gånger och på olika sätt kan vi påverka, säger Iréne Skoog.

Artikeltaggar

Mariestads kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.