Hoppa till huvudinnehållet

Löntagarkonsult kan tas in på Marbodal

Publicerad:
Claes Schoultz, ordförande för GS-klubben på Nobia i Tidaholm, jobbar på att överbevisa företaget om att de ekonomiska kalkylerna för flytten inte håller. Foto: PRIVAT
Claes Schoultz, ordförande för GS-klubben på Nobia i Tidaholm, jobbar på att överbevisa företaget om att de ekonomiska kalkylerna för flytten inte håller. Foto: PRIVAT

I veckan genomfördes MBL-förhandlingar om den planerade flytten av Marbodals kökstillverkning från Tidaholm till Jönköping.

- Alla jobbar för att de ska ändra sig, säger Claes Schoultz, ordförande för GS-klubben på Marbodal.

Under helgerna har representanter för de tre facken, GS, Ledarna och Unionen, läst in sig på det material som ligger till grund för beslutet.

- Vi går igenom det, ställer frågor och företaget kommer tillbaka med svar, säger Claes Schoultz.

Fackens grundinställning är att beslutet om att bygga en ny anläggning i Jönköping är fel. Enligt Nobias planer ska den nya fabriken tas i bruk under 2024. Till dess fortsätter tillverkningen i Tidaholm.

- Jag vet ingen som har gjort så här, som har flyttat under så lång tid. Det låter som självmord, säger Schoultz.

Enligt honom går det fackliga arbetet ut på att överbevisa företaget om att deras ekonomiska beräkningar inte håller.

- I första hand ska vi själva försöka övertyga dem. I andra hand tar vi in en löntagarkonsult.

Stämma i maj

Påverkansarbete genomförs enligt Claes Schoultz på många plan. Det finns tankar om att representanter för personalen på Marbodal, som själva är aktieägare, ska delta vid stämman i maj och på plats ifrågasätta flyttbeslutet.

Det var den 4 december som Nobia meddelade att produktionen vid Marbodal i Tidaholm ska ersättas av en ny anläggning i Jönköping. De 600 anställda vid fabriken erbjuds arbete i Jönköping. Kvar i Tidaholm blir marknadsavdelningen med cirka 100 anställda.

MBL-förhandlingarna fortsätter den 16 januari.

Artikeltaggar

Tidaholms kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.