Hoppa till huvudinnehållet

Barnen får gå kvar i Fröjered

Publicerad:
Martin Svensson, Fröjereds idrottsförening, Björn Yngvesson, missionsförsamlingen, Ulla-Britt Thilén, samhällsföreningen, och Lotta Jakobsson, föräldraföreningen, har jobbat för att få behålla skolan.  
Martin Svensson, Fröjereds idrottsförening, Björn Yngvesson, missionsförsamlingen, Ulla-Britt Thilén, samhällsföreningen, och Lotta Jakobsson, föräldraföreningen, har jobbat för att få behålla skolan.  

Fröjereds skola blir kvar som en F-3-skola.

- Vi är såklart jätteglada att vi får ha skolan kvar. Det betyder mycket för barnfamiljer som flyttat hit och som vill ha sina barn i en landsbygdsskola, för samhället och bygden, säger Ulla-Britt Thilén, samhällsföreningen.

Nyligen kom beskedet som många boende i Fröjered hade hoppats på: skolan blir kvar. Som Skaraborgsbygden tidigare berättat har turerna varit många och senast i januari beslutades det om nedläggning.

- Nu hoppas vi att det blir lugnt så att alla får lugn och ro i det här med skolan, det behöver barn och föräldrar efter alla turer, säger Ulla-Britt Thilén.

Vändningen kom när barn- och utbildningsnämnden i Tidaholm, på sitt senaste möte röstade igenom en justering av verksamhetsplanen, vilket innebär att skolan blir kvar som en F-3-skola.

– Jag är glad över beslutet. Det är det vi har velat hela tiden, säger Tobias Henning, ordförande Miljöpartiet, Tidaholm.

Pengar till att driva skolan tas från Kulturskolans budget, 750 000 kronor, en administrativ tjänst, 250 000 kronor, och en tjänst på fritids, 250 000 kronor.

– Konsekvensen blir uppsägningar av personal och minskad verksamhet på Kulturskolan, där vi har 440 elever, säger Lena Andersson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Varaktigt beslut

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet, men Lena Andersson säger att hon inte har någon ambition åter riva upp ärendet. Barn och föräldrar i Fröjered måste få känna lugn och trygghet.

– Nu får vi ett varaktigt beslut. Vi vill också ha Fröjereds skola kvar. Vi har verkligen försökt, men det är ett dilemma. Det handlar om att vi inte vill sänka kvaliteten i hela verksamheten. När man tvingas ställa saker mot varandra blir det svårt, säger hon.

Fram och tillbaka

Skolan har varit nedläggningshotad i omgångar. Tidigare var skolan en F-6-skola, men strax före skolavslutningen 2019 kom beskedet att mellanstadieeleverna inte längre skulle gå kvar, utan bussas till Hökensåsskolan.

Under hösten fanns ett förslag om att skolan skulle bli kvar som en F-3-skola. Lagom till jul fattades ett annat beslut i barn- och utbildningsnämnden i Tidaholm: skolan skulle finnas kvar och bli en F-6-skola.

I januari kom nästa besked. Då revs barn- och utbildningsnämndens tidigare beslut upp och Fröjereds skola skulle åter läggas ned. Det ändrade beslutet handlade i korthet om att en sjuk ledamot för Centern ersattes med en socialdemokrat, vilket skapade en ny majoritet. Ett ja blev ett nej. Nu har nejet åter blivit ett ja, fast inte till F-6, utan till F-3.

Artikeltaggar

Tidaholms kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.