Hoppa till huvudinnehållet

Skaraborgs sjukhus fokuserar på pandemin

Publicerad:
Pär Johnson (L) är ordförande i styrelsen för Skaraborgs sjukhus.
Pär Johnson (L) är ordförande i styrelsen för Skaraborgs sjukhus.

Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus har idag beslutat att tillfälligt lägga planerade åtgärder för en ekonomi i balans åt sidan. Detta på grund av pågående pandemi.

Styrelsen vill med beslutet ge sjukhusledningen möjlighet att kunna balansera mellan planerad och nödvändig behandling samt det akuta patientflödet. Detta beroende på ett ökat tryck på grund av covid-19

-Verksamhetscheferna har i nuläget fokus på att hantera och begränsa pandemins konsekvenser och arbetet med åtgärder för en ekonomi i balans har tillfälligt avstannat, säger Pär Johnson (L), ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Tillgänglighet

Både inställda besök och operationer kommer att påverka måluppfyllelsen för sjukhusens tillgängligheten negativt. Kostnaderna för att komma ikapp med det produktionsbortfall som uppstått är troligtvis också betydande.

- Detta görs för att sjukhuset ska kunna omfördela resurser från den planerade till den akuta vården, vilken prioriteras i dagsläget med anledning av pandemin, säger Pär Johnson.

Digital besök

En positiv effekt av de åtgärder som nu vidtas med anledning av pandemin är att antal digitala besök och telefonbesök ökat, ett arbetssätt som är önskvärt ur ett kostnads- och produktivitetshänseende och som påskyndats av rådande omständigheter.

-Det här är oumbärlig information för oss i styrelsen, vilket gör att vi hela tiden aktivt kan följa utvecklingen av situationen inom verksamheten och på så sätt också fatta väl underbyggda beslut som är till gagn för Skaraborgs Sjukhus, dess medarbetare och medborgarna, menar Pär Johnson.

Stabsläge

Sedan den 12 mars är Skaraborgs Sjukhus i stabsläge. Med anledning av detta har styrelsen beslutat att tillgänglighetsmålet för sjukhusen tillfälligt läggs åt sidan och den planerade vården dras ner till förmån för den akuta vården och vårdplatstillgången. Beslutet gäller tillfälligt med uppföljning varje vecka så länge åtgärden behövs.

-Vi måste göra allt vi kan nu, inklusive nödvändiga förändringar, för att verksamheten ska få de förutsättningar som krävs när situationen förändrats så drastiskt i hela samhället. Arbetsmiljön är a och o för våra medarbetare, så att man på ett säkert och tryggt sätt kan utföra sitt ovärderliga arbete, säger Skaraborgs Sjukhus ordförande, säger Pär Johnson.

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.