Hoppa till huvudinnehållet

Svenska Bios biografer öppnar igen

Publicerad:
Bion i Skara öppnar på nytt.
Bion i Skara öppnar på nytt.

Den 31 juli kommer Svenska Bio, Sveriges näst största biografkedja, öppna upp för besökare i 34 städer över hela landet. Bland annat i Skara, Mariestad och Skövde.

Öppningen för publika visningar sker med en rad säkerhetsåtgärder. ”Berts Dagbok” har smygpremiär på fredag och efterlängtade ”Tenet” kommer till Sverige den 26 augusti.

En av filmerna som omedelbart finns med i repertoaren är en svensk favorit. ”Berts Dagbok” i regi av Michael Lindgren har smygpremiär redan på fredag och många har sett fram emot den nya filmen baserad på de kultförklarade böckerna. ”Unhinged” med Russel Crowe, den omtalade ”King of Staten Island” och skräckfilmen ”The Rental” är andra premiärer biobesökare kan se fram emot när biograferna öppnar.

Tidigare i veckan blev det också klart att den hett efterlängtade ”Tenet” i regi av Christopher Nolan har världspremiär den 26 augusti. Då kommer den även till Sverige. Storfilmen som tvingats senarelägga sin premiär på grund av pandemin bjuder på action som tar sitt avstamp i den internationella spionvärlden. I huvudrollen ser vi John David Washington, som bland annat känns igen från kritikerrosade ”BlacKkKlansman”. 12 augusti har även ”Greenland” premiär och senare även ”The New Mutants”.

Svenska Bio är den enda biografkedjan i hela Europa som aldrig helt stängde ner sin verksamhet under coronapandemin. I Stockholm har biograf Victoria visat film genom hela våren och sommaren och i städer över hela landet har man erbjudit Bio on Demand där biobesökarna kunnat boka privata filmvisningar.

– Det faktum att vi varit igång på olika sätt gör att vi har mycket kunskap om hur vi ska kunna välkomna all vår publik och ge dem ett säkert och tryggt biobesök, säger Åke Hedlund, vice VD och driftschef på Svenska Bio, i ett pressmeddelande.

När biograferna öppnar igen är det med en rad säkerhetsföreskrifter. Dynamiska bokningssystem garanterar fria platser mellan olika sällskap och visningstiderna för de olika filmerna sprids ut för att begränsa samlingarna i foajéerna.

– Vi tycker att det är oerhört viktigt att våra besökare kan känna sig trygga att gå på bio. Säkerhetsåtgärderna finns också där för att våra medarbetare ska kunna gå till jobbet på ett så säkert sätt som möjligt, säger Peter Fornstam, VD för Svenska Bio och ordförande i Sveriges Biografägareförbund.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.