Hoppa till huvudinnehållet

Bostadspriserna i Västra Götaland stiger

Publicerad:

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västra Götaland stigit med fyra procent medan villapriserna stigit med fem procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Svenskarna har på ett historiskt unikt sätt omvärderat var och hur de vill bo. Många spekulanter vill enklare kunna arbeta hemifrån eller få tillgång till en trädgård. Efterfrågan på bostäder är mycket stark och vi ser inga tecken på avmattning, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

I Västra Götaland har bostadsrättspriserna stigit med fem procent de senaste tre månaderna och villapriserna har stigit med fyra procent. Under samma period har bostadsrättspriserna i riket ökat med sex procent och villapriserna har gått upp fem procent. Falköping sticker ut när det gäller statistiken i Skaraborg. Där är ökningen för villor 26,1 procent.

– De stigande priserna gör det fortsatt svårt för unga att köpa sin första lägenhet och för barnfamiljer att flytta till något större. Om fler ska kunna byta bostad efter behov behöver regeringen få till långsiktiga politiska lösningar. Bostadsminister Per Bolund (MP) bör fokusera på omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och individanpassad kontantinsats vid bostadsköp, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västra Götaland stigit med fyra procent medan villapriserna stigit med åtta procent. Fritidshuspriserna har stigit med 13 procent det senaste året, att jämföra med elva procents ökning i landet.

– Allt fler letar boende utanför städerna eller överväger pendlingsorter på längre avstånd från städerna. Vi bedömer att livet på landet kommer att bli ännu mer attraktivt i pandemins kölvatten. Många arbetsgivare är nu mer positiva till distansarbete, vilket innebär att fler svenskar kan tänka sig att bo längre ifrån sin arbetsplats, säger Marcus Svanberg.

Artikeltaggar

Ekonomi

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.