Hoppa till huvudinnehållet

Anstalten i Tidaholm byggs om

Publicerad:
Anstalten i Tidaholm ska byggas om och målsättningen är att renoveringen ska vara klar 2025. Foto: Kriminalvården
Anstalten i Tidaholm ska byggas om och målsättningen är att renoveringen ska vara klar 2025. Foto: Kriminalvården

Anstalten i Tidaholm ska få en uppdatering och byggas om. Den nya anstalten väntas vara klar 2025.– Det är ett jätteefterlängtat besked för orten Tidaholm där Kriminalvården är en viktig arbetsgivare, säger klass anstaltens chef Magnus Östlund.

Beslutet tog anstalts- och häktesdirektör Lennart Palmgren tidigare i veckan. Anstalten ska få nya bostads- och sysselsättningshus uppförda enligt Kriminalvårdens nya typhuskoncept, vara byggd i säkerhetsklass 1 och ha uppemot 250 platser. De flesta av dagens byggnader ska rivas vartefter.

– Det är ett jätteefterlängtat besked för orten Tidaholm där Kriminalvården är en viktig arbetsgivare – men framför allt för oss som är anställda på anstalten. De gamla slitna lokalerna från 50-talet är inte ändamålsenliga idag, säger klass 1-anstaltens chef Magnus Östlund, i ett pressmeddelande.

– Det här ger oss möjlighet att bedriva en ännu säkrare, modernare och effektivare kriminalvård framöver. Det innebär också att vi får en mycket bättre arbetsmiljö och blir en attraktivare arbetsplats, fortsätter han.

I somras togs nya tag kring den förstudie som tidigare gjorts kring anstaltens framtida inriktning. Man ville jämföra kostnader och byggtid kring att bygga i säkerhetsklass 1 eller 2 respektive med typhus eller andra husmodeller.

– Vi landade i att det både blir lägre byggkostnader och snabbare genomförande om man väljer typhuslösningen, och att skillnaden mellan att bygga för säkerhetsklass 1 eller klass 2 är relativt liten i detta skede. En pilot med de nya typhusen genomförs nu på Skänningeanstalten och utifrån det ser vi att byggtiden kan kortas. Det blir också billigare att bygga i klass 1, och vid behov klassa ner till klass 2, än att göra tvärtom, säger Christoffer Sunesson, chef på projektsektionen på Kriminalvårdens fastighetsenhet.

De första nya byggnaderna ska uppföras utanför nuvarande anstaltsmur. Tack vare det ska hela byggnationen kunna genomföras utan att dra ner på verksamheten. Kvar av dagens byggnader blir bara industrilokalerna.

– Mycket kan ju hända, men jag känner inte till några sådana hinder idag. Medborgarna i Tidaholm är måna om att anstalten och Kriminalvården som arbetsgivare finns kvar och utvecklas. Vi kommer att ha Sveriges modernaste anstalt när den står klar, säger Magnus Östlund.

Artikeltaggar

Tidaholms kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.