Hoppa till huvudinnehållet

Hårt tryck på kurser när fler skaffat hund

Publicerad:
  • Hannah Widing och Skalman går slalom i rallybanan medan instruktören Fredrik Jonsson övervakar. ”Vi har redan gjort stora framsteg, trots att det bara är andra gången Skalman är med”, säger Hannah.
    Hannah Widing och Skalman går slalom i rallybanan medan instruktören Fredrik Jonsson övervakar. ”Vi har redan gjort stora framsteg, trots att det bara är andra gången Skalman är med”, s…
  • Dobermannhunden Fritz har massor med energi och fightas gärna med husse Fredrik Blomkvist om tuggleksaken. ”Vi hoppas kunna vara med och spåra när han blivit lite äldre”, säger Fredrik.
    Dobermannhunden Fritz har massor med energi och fightas gärna med husse Fredrik Blomkvist om tuggleksaken. ”Vi hoppas kunna vara med och spåra när han blivit lite äldre”, säger Fredrik.
  • I rallybanans slalomdel är det bra att använda lite godis för att locka amstaff-husky-blandningen Gimli på den rätta vägen tycker matte Camilla Sixtensson.
    I rallybanans slalomdel är det bra att använda lite godis för att locka amstaff-husky-blandningen Gimli på den rätta vägen tycker matte Camilla Sixtensson.
  • I en annan grupp går kvällens minsta hund, sex månader gamla Lisa, som är en phalene pomeranian, tillsammans med matte Birgitta Eriksson.
    I en annan grupp går kvällens minsta hund, sex månader gamla Lisa, som är en phalene pomeranian, tillsammans med matte Birgitta Eriksson.
  • Träningspasset inleds med en kort promenad för att hundarna ska få en möjlighet att lugna sig.
    Träningspasset inleds med en kort promenad för att hundarna ska få en möjlighet att lugna sig.
  • Torbjörn Svensson busar med welsh springer spanieln Aicha.
    Torbjörn Svensson busar med welsh springer spanieln Aicha.
  • Hanna Widing trivs bra på grundkursen tillsammans med Skalman, som gärna låter sig bjudas på favoritgodiset korv och räkost.
    Hanna Widing trivs bra på grundkursen tillsammans med Skalman, som gärna låter sig bjudas på favoritgodiset korv och räkost.
  • Instruktören Fredrik Jonsson kan mycket om hundar och har hela tiden en lugn framtoning.
    Instruktören Fredrik Jonsson kan mycket om hundar och har hela tiden en lugn framtoning.

Antalet hundar i Sverige ökar under Corona, något som ställer till det för de som vill gå en kurs med sin nya hund.

– Samtliga kurser under våren är fullbokade sedan länge, säger Fredrik Jonsson vid Lidköpings Brukshundklubb.

Under den pågående pandemin har antalet hundar ökat och många vill skaffa en valp för att aktivera sig. Något som kan märkas när man söker efter lediga platser i grundkurserna hos sin närmaste brukshundklubb.

– Det är hårt tryck på kurserna och alla platser går otroligt fort, samtidigt som vi har Coronan emot oss, säger Fredrik Jonsson, som är instruktör i allmän lydnad vid Lidköpings Brukshundklubb.

Här är samtliga vårens kurser sedan länge fullbokade.

– Vi har fler intresserade än vanligt och samtidigt färre platser på grund av begränsningen på åtta personer.

I hundregistret på Jordbruksverkets hemsida kan man se att det nu finns 1 001 000 registrerade hundar i Sverige, fördelade på 728 000 ägare. Mängden nyregistreringar ökar hela tiden, i mars 2020 registrerades 4843 hundar och samma period i år är siffran uppe i 6366.

– Antalet valpar har definitivt ökat och många kommer ut för att se vad vi håller på med. Även efterfrågan på valpar har ökat och därmed priset.

När tidningen besöker klubben är det valpkurs, eller grundkurs som det egentligen heter.

– Här lär vi oss att bygga relation och kontakt med valpen, hur vi hanterar ledarskap och får också prova på att spåra i skogen med hunden och leta upp föremål.

Fredrik inleder med att på behörigt avstånd informera deltagarna om vad som ska göras. De mänskliga deltagarna lyssnar intresserat på vad han har att säga, medan hundarna är mer inriktade på att kolla in varandra.

Passet börjar med att man går tillsammans runt övningsplatsen. Därefter blir det så kallad rallyövning, en bana där skyltar anger vad man ska göra tillsammans med hunden. Till exempel gå långsamt, springa eller ta sig igenom en slalombana.

En av de som deltar är Hannah Widing från Skara, som har med sig Skalman, en tiomånaders blandning mellan bordercollie och schäfer. Med hjälp av lite godbitar som belöning tar de sig igenom banan och verkar båda nöjda efteråt.

– Vi lär oss att jobba när det finns andra hundar i närheten och har redan märkt stora framsteg, trots att det bara är andra gången som Skalman är med.

– Han är mycket lugnare idag, speciellt om han får lite av sina favoritgodisar, räkost och korv, säger Hannah, som tänker sig att tävla i agility när Skalman blivit lite äldre.

Medan de väntar på sin tur i rallybanan har Fredrik Blomkvist från Lidköping en lekstund med sin dobermann Fritz som är ett år gammal. I en vild fight om en tuggleksak brottas de på gräset och Fritz hoppar utan att tröttas efter den grå tygbiten med en ögla i var ände.

– Han är en omplaceringshund som inte haft det så lätt, men han har massor med energi, är jättesnäll och lättlärd, säger Fredrik medan Fritz gör nya försök att få tag i leksaken.

– Jag har höga förväntningar på den här kursen. Fritz får träna på den sociala biten med andra hundar och vi får förhoppningsvis en hund som man kan ta med sig överallt. Jag hoppas också kunna spåra med honom, säger Fredrik.

Varje pass varar i cirka två timmar. Mitt i tar man en paus så att hundarna får vila i bilarna, medan kursdeltagarna tar en kopp kaffe och småpratar.

– Det sociala är en viktig bit, även om Coronarestriktionerna gör att vi måste hålla avstånd, säger Fredrik Jonsson.

Under rasten berättar han om olika sätt att uppfostra hundar och hur man gör för att hantera dem till exempel hemma.

– Vi jobbar hela tiden med positiv inlärning och har tre olika hjälpmedel – leksaker, godbitar och matte eller husse själv. Vill man lugna ner hunden kan en godisbit vara bra som belöning, och vill man aktivera hunden kan man använda en favoritleksak.

Efter fikapausen blir det veterinärträning, där hunden får hoppa upp på ett bord för att vänja sig vid att bli hanterad av främmande människor.

Men vem är det egentligen som går på kurs? Människan eller hunden?

– Det är till 90 procent ägaren som går på kurs och tio procent hunden. Vi ger ägaren de verktyg som man ska ha med sig ut i vardagen för att kunna träna och uppfostra sin hund, och det hunden får är att socialisera med andra hundar.

Som avslutning tränar deltagarna på inkallning i koppel, där hunden ska komma till husse eller matte på kommando.

De kurser som finns efter grundkursen är fortsättningskurs och lydnadskurs. Övriga kurser, som räddningshundutbildning och prova-på-tillfällen där man kan prova spårning och sök, är i Lidköpingsklubben vilande på grund av Coronasituationen.

Begreppet brukshundar kommer från början från försvaret, där man tidigt använde hundar för att spåra, söka och skicka meddelanden med, så kallad rapporthund, och det går fortfarande att tävla i dessa discipliner.

Även hundar som inte är brukshundar kan delta i träningen.

– Vi har en papillon som är med här och tränar både räddning och sök, och jag tycker att hundens storlek inte har så stor betydelse. Den har lite svårare att ta sig fram i terrängen, men huvudet och nosen är precis samma som på en större hund.

Vilka bör gå en valpkurs?

– Jag tycker att alla som inte haft hund förut bör gå. Det är inte så lätt att förstå hundens språk, behov och beteenden. Man får lite mer förståelse för vad man har i andra änden av kopplet. Bäst är om man börjar när valpen är fyra, fem månader, men vi har också de som är över året gamla.

Enligt Fredrik är det aldrig försent att bli medlem i en brukshundsklubb, även om det är svårare att avvänja ett gammalt beteende än att lära ett nytt.

– Man ska aldrig vara rädd komma hit och aktivera sig tillsammans med sin hund. Det går att lära gamla hundar att sitta, det tar bara lite längre tid, säger Fredrik Jonsson.

JANNE ANDERSSON

Artikeltaggar

Lidköpings kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.