Hoppa till huvudinnehållet

Polisutbildning ett lyft för Skaraborg

Publicerad:
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
I Borås har de blivande poliserna övningar på Sagagatans övningsområde men också på flygfältet i Falköping. Foto: Jonas Sehlin
I Borås har de blivande poliserna övningar på Sagagatans övningsområde men också på flygfältet i Falköping. Foto: Jonas Sehlin

Fler skaraborgare söker sig till polisutbildningen när det är lättare att ha kvar sitt vanliga liv på hemorten. Polisutbildningen vid Högskolan i Borås lyfter Skaraborg.

Den hetaste svenska sommaren i mannaminne, sommaren 2018, beslöt regeringen att starta en polisutbildning vid högskolan i Borås. Sedan tidigare fanns det utbildningar i Umeå, Växjö och Södertörn i Stockholm. Malmö har tillkommit senare.

Utökningen av utbildningssäten var i sig en direkt följd av regeringens beslut 2017 om en storsatsning på polisen, en satsning som omfattar 2 miljarder kronor för år 2018, 2,3 miljarder 2019 och 2,8 miljarder 2020.

Konkret ska det bland annat resultera i 10 000 nya poliser.

Att de studerande i allt större utsträckning kan bo kvar på hemorten under studietiden har visat sig vara ett klokt drag. Söktrycket har mer än fördubblats på några år.

För Skaraborg ger satsningen i den älvsborgsmetropolen effekt, trots att det är först till sommaren som de första eleverna därifrån har avslutat sina studier.

­­– Utbildningen i Borås har definitivt redan stärkt oss, säger Johan Rexhag, lokalpolisområdeschef i västra Skaraborg.

– I dag är Skaraborg en attraktiv region, instämmer Morgan Tärning, biträdande lokalpolisområdeschef östra Skaraborg.

Den naturliga kopplingen till Skaraborg finns där.

– Bland annat genomför skolan övningar på flygfältet i Falköping, berättar Morgan Tärning.

Närheten gör att även de som tidigare haft svårt att studera på annan ort kan genomföra utbildningen. För många skaraborgare går det utmärkt att dag- och/eller veckopendla till skolan i Borås.

I dag är det också möjligt att läsa till polis på distans.

– Då läser de studerande hemifrån och åker och gör praktiska övningar på respektive lärosäte en vecka varje månad, förklarar Morgan Tärning.

Satsningen på polisen är efterfrågad av många.

– Brottsligheten har blivit mer komplex, med bland annat nätbedrägerier och en syn som innebär att narkotikan blivit allt mer accepterad i samhället, säger Johan Rexhag och fortsätter:

– Dessutom ser vi en uppgående trend av brott i nära relationer.

De första eleverna började polisutbildningen i Borås vårterminen 2019 och är nu ute på praktik. Över hela landet har 610 blivande poliser, från de olika utbildningarna, påbörjat sin sex månader långa aspiranttjänstgöring. Av de 610 hamnar 131 i region väst. Åtta av dem placeras i östra Skaraborg, fyra i västra. Aspiranterna arbetar som vanliga poliser, men har alltid en handledare med.

Rexhag och Tärning ser med tillförsikt på framtiden.

– När vi kan rekrytera lokalt är att chansen för att få behålla medarbetarna större, säger Johan Rexhag.

MARITA WASS

Faktaruta

Pendlande polisstudenter

I dag studerar 576 studenter vid polisutbildningen vid Högskolan i Borås. Många av studenterna har flyttat dit, men många bor kvar på sina hemorter. Så här ser fördelningen ut bland dem:

Falköping (2), Lidköping (3), Mariestad (6), Skara (1), Skövde (13), Tibro (3), Tidaholm (2), Vara (1).

Fakta: Polisutbildningen Högskolan i Borås

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.