Hoppa till huvudinnehållet

Sportfiske med lång tradition

Publicerad:
  • FUNNITS LÄNGE. Sportfisket har funnits på Hökensås sedan 1957, vilket gör att Hökensås är ett av de äldsta fiskeområdena som finns i landet. 
Foto: Morten Valeur Ahrex Hooks
    FUNNITS LÄNGE. Sportfisket har funnits på Hökensås sedan 1957, vilket gör att Hökensås är ett av de äldsta fiskeområdena som finns i landet. Foto: Morten Valeur Ahrex Hooks
  • KANONÅR. Under 2020 sålde Hökensås Sportfiske fler fiskekort än någonsin, enligt platschefen Mårten Fredriksson.
    KANONÅR. Under 2020 sålde Hökensås Sportfiske fler fiskekort än någonsin, enligt platschefen Mårten Fredriksson.
  • ARRANGERAR KURSER. För den som vill förbättra sitt fiske så finns det kurser att gå på Hökensås. Foto: Paul Svensson
    ARRANGERAR KURSER. För den som vill förbättra sitt fiske så finns det kurser att gå på Hökensås. Foto: Paul Svensson

Idén har varit densamma sedan 1950-talet. Och den funkar fortfarande för Hökensås Sportfiske.

– Vi har ett unikt område. Naturupplevelsen här är fantastisk, säger platschefen Mårten Fredriksson.

1957 var premiäråret för sportfisket på Hökensås. Idén är densamma nu som då. I de 30-talet sjöarna utanför Tidaholm planteras odlad Regnbåge in. Hökensås Sportfiske erbjuder ”put and take-fiske” i en speciell miljö. Mårten Fredriksson konstaterar att Hökensås är ”en av de största besöksplatserna i Skaraborg” och att för den som är en del av sportfiskevärlden är Hökensås ett begrepp.

– Det här är ett av de äldsta sportfiskeområdena som finns i Sverige. Det finns en tradition här och vi bedriver verksamheten utifrån naturens villkor. Vi har ett unikt område. Naturupplevelsen här är fantastisk.

Från land

I sjöarna på Hökensås fiskar man mestadels från land. Det fungerar att vada ut på de flesta platser. Vid ett par av sjöarna finns bryggor, och två av sjöarna har handikappanpassade bryggor. I fem av sjöarna kan man dessutom hyra båt. Sjöarna är indelade efter olika fiskesätt; mete, flugfiske och spinnfiske.

För den som vill bli en bättre fiskare ordnas kurser.

– Just nu är det coronaanpassat. Vi har fem kurser som rullar på och vi har en extern partner som sköter dessa. Vi tar emot enstaka personer dagligen och sedan kan man få med sig en guide ut till sjön, berättar Fredriksson.

Under 2020 semestrade många svenskar på hemmaplan. Hökensås Sportfiske hade ett kanonår, om man bara tänker på antalet sålda fiskekort.

– Vi sålde kort som aldrig förr. Det var både på gott och ont. Det är kul att vi sålde många kort, för det är det vi lever på och vi gjorde ett bra år. Samtidigt ökade det belastningen på naturen, säger Fredriksson och berättar att kostnaderna för städning ökade.

Utvecklingsarbete

Även om idén är densamma nu som för 64 år sedan sker hela tiden utvecklingsarbeten. Inom fiskindustrin har det funnits en diskussion om att haven töms för att producera fiskfoder.

– Vi försöker bedriva vårt fiske så hållbart det bara går. Till i år har vi bytt till ett foder som är betydligt dyrare, men som är insektsbaserat. Oljorna, omega 3 och 6, kommer från restprodukter från matproduktionen. Där ligger vi i framkant. Det finns inget sportfiskeföretag som bedriver sportfiske som vi gör, säger Mårten och avslutar:

– Hökensås är en motor och har alltid varit ett centrum för svenskt sportfiske.

PER STRÖM

Artikeltaggar

Tidaholms kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.