Hoppa till huvudinnehållet

Jovan på väg mot domareliten

Publicerad:
  • Jovan på väg mot domareliten
    Jovan på väg mot domareliten
  • Jovan på väg mot domareliten
    Jovan på väg mot domareliten

Domarkarriären höll på att avslutas redan innan den hann börja. Men sedan kom Jovan Krsmanovic till insikt. Nu kan han vara på väg mot eliten.

– Jag har haft ett väldigt bra år, säger division 1-domaren.

Jovan Krsmanovic är uppväxt i Tidaholm. Och det var där 30-åringen började döma, när Zvonimir ”Zvonko” Naskovic fick honom till att bli föreningsdomare i IFK Tidaholm.

– Jag blev det för att ”Zvonko” tjatade på mig när jag var 17. Jag dömde ett år i IFK, sedan gick jag distriktsdomarutbildningen och fick döma reservserier och så. Det gick bra och jag blev uttagen av VFF till steg 2 i domarkursen, men jag var inte så intresserad. Kursen var samtidigt som IFK hade träningsläger och jag skulle ju bli fotbollsproffs, skrattar Jovan.

Krsmanovic åkte på träningslägret, han fortsatte döma i Västergötlands Fotbollförbunds lägre serier för att tjäna lite extrapengar. Något fotbollsproffs blev han inte…

– På hösten kom jag på att jag ville läsa på högskolan och att jag nog inte skulle bli någon fotbollspelare, man får inse sina begränsningar. Jag ringde VFF och bönade och bad om att få gå steg 2-kursen. De hade sagt till mig att jag inte kunde hålla på och tacka nej om jag ville döma, men nu gav de mig en sista chans.

Den chansen tog Krsmanovic. Som domare i Västergötland var Jovan på väg att flyttas upp till division 4.

– Men då skulle jag flytta till Serbien och sa till VFF att inte flytta upp mig. Jag bodde där ett halvår innan jag flyttade tillbaka och flyttade till Jönköping. Det dumma med att byta distrikt från Västergötland till Småland var att jag blev kvar i femman. På ett sätt var det en degradering eftersom de hade en extra division där, elitfyran som är mellan trean och fyran.

Sedan flytten till Jönköping har Krsmanovic avancerat hela tiden. Nu dömer han division 1. Han har varit fjärdedomare i Allsvenskan och i somras dömde han SM-guldjagande Djurgårdens IF i Svenska cupen.

– Det som varit bra med att döma många säsonger på lägre nivå är att jag har åkt på många av mina smällar där. Förut var jag ganska kaxig och fyrkantig när jag dömde. Nu är jag mer kommunikativ. Jag pratar med spelarna och hanterar dem under spelets gång. Ser jag att någon inte är i balans, då jagar jag ikapp honom och pratar med honom innan det hinner hända något. Det gör att jag inte bjuder in till att det blir kaos, säger Jovan och fortsätter:

– För att få förtroende av spelarna behöver man vara nära situationerna och engagerad i matchen, tydlig och bestämd. Nu dömer jag division 1 och det är också väldigt kul. Det är bra lag som är ordentligt tränade i välskötta föreningar. Det blir alltid roliga matcher.

Att ha varit nära eliten gör att Jovan har fått se hur Sveriges bästa domare agerar.

– I allsvenskan handlar mycket om att ta hem matcherna, att inte göra några misstag.

Men ibland sker misstag, som när Jovan var fjärdedomare i matchen mellan Kalmar FF och AIK. Matchen fick stor medial uppmärksamhet när AIK efter ett dubbelbyte ett tag spelade med tolv spelare.

– Det var första gången jag kände att jag inte hade koll på läget. För något år sedan kom det en ny regel om att en spelare som ska bli utbytt får kliva av var som helst på planen, spelaren ska ta närmsta vägen ut. Han klev av på andra sidan från mig sett, men blev tillbakaropad av spelare i egna laget. Det var ett missförstånd och ingen som ville luras med mening.

Vill du uppåt i seriesystemet?

– Det klart jag vill uppåt. Jag har haft ett bra år där jag har har blivit observerad av Svenska Fotbollförbundet. Det har gått bra, men det är ingen som har sagt något om nästa steg. Domarna får besked i november.

Snart kommer Krsmanovic byta arbete från arbetsledare i byggbranschen till projektledare för ett konsultföretag.

– Jag kommer arbeta med ledarskap och kommunikation. Att döma har format mig rätt mycket som människa. Det var via sporten, fotbollen och handbollen, jag kom in i samhället när kom till Sverige. Det nya jobbet är väldigt likt min roll som domare faktiskt och det ska bli väldigt kul.

Av Per Ström

Artikeltaggar

FotbollTidaholms kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.