Hoppa till huvudinnehållet

Örnarna kör i allsvenskan 2022

Publicerad:
En kvartett styrelsemedlemmar i Örnarna flaggar för allsvensk speedway säsongen 2022. Från vänster Stefan Larsson, Hans Gustavsson, Jan-Olof Wallskog (ordförande) och Fredrik ”Figge” Olsson. Foto: Örnarna
En kvartett styrelsemedlemmar i Örnarna flaggar för allsvensk speedway säsongen 2022. Från vänster Stefan Larsson, Hans Gustavsson, Jan-Olof Wallskog (ordförande) och Fredrik ”Figge” Olsson. Foto: Örnarna

Örnarna har beslutat sig för att åka i allsvenskan nästa säsong. Avgörande för att klubben nu tar steget är att man slutit en överenskommelse med Smederna. Avtalet innebär att Smederna bistår Örnarna med tre förare i varje match istället för att köra med ett eget lag i allsvenskan.

– Det känns jättebra att komma upp ett snäpp. Vi vill inte enbart bevara utan också höja speedwayintresset i Skaraborg. Då är detta ett steg åt rätt håll, säger Örnarnas ordförande Jan-Olof Wallskog, i ett pressmeddelande.

Örnarna från Mariestad har under hösten sträckt ut handen för att åstadkomma ett allsvenskt samarbete med någon hugad intressent till nästa säsong. När Eskilstunalaget Smederna, som tagit SM-guld tre av de fem senaste säsongerna, fick höra talas om skaraborgarnas ambitioner inleddes en konstruktiv dialog som i förra veckan landade i ett avtal klubbarna emellan.

– Uppgörelsen innebär att vi är garanterade tre förare från Smederna till varje match och att de står för åtagandet gällande dessa tre. Vi och Smederna ser att det är en lösning som båda vinner på. Vi behöver inte kontraktera alla förare med egna medel för att klara golvsnittet. Smederna i sin tur kan ge tre av sina förare allsvensk styrning utan att behöva driva ett eget lag i den serien. Nu kommer deras killar att åka för Örnarna i stället, förklarar Jan-Olof Wallskog.

Smederna har mönstrat ett allsvenskt lag ända sedan 2018 frånsett ifjol när serien ställdes in helt och hållet på grund av epidemin. Deras allsvenska projekt började som ett samarbete med Masarna och Rospiggarna, men sedan 2019 har det varit helt i smedregi i form av Team Rapid.

– Avigsidan med satsningen är att det slitit hårt på Smedernas organisation. Arbetsbelastningen på funktionärsstaben har blivit för hög. Något behövde göras och när vi kom in i bilden tyckte de att det lät intressant. Möjligheten att hitta en samarbetspartner och den vägen se till att deras killar får allsvenska matcher passar perfekt för deras del, konstaterar Jan-Olof.

Lösningen innebär att Örnarna kommer tillbaka i näst högsta serien efter fyra års undanskymd tillvaro i division 1.

– Det är jätteviktigt att komma upp ett snäpp och köra i allsvenskan. Det är en helt annan seriositet på den nivån. Framför allt tävlingsmässigt vill jag påstå. Att vi nu tar steget är ett sätt att visa att vi inte bara vill bevara utan också höja speedwayintresset i Skaraborg. Vi känner och tror att vår allsvenska satsning nästa säsong har förutsättningar att locka en större publik, avslutar Jan-Olof Wallskog.

Artikeltaggar

Mariestads kommunMotorsport

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.