Hoppa till huvudinnehållet

Släktforskardagarna kommer till Skaraborg

Publicerad:
  • Foto: Sveriges släktforskarförbund
    Foto: Sveriges släktforskarförbund
  • Många svenskar vill veta sina rötter och ägnar sig därför åt släktforskning. I Skaraborg finns det flera föreningar som sysslar med det.
    Många svenskar vill veta sina rötter och ägnar sig därför åt släktforskning. I Skaraborg finns det flera föreningar som sysslar med det.

Alla som är intresserade av historia och släktforskning har en spännande helg att se fram emot i augusti. Då kommer nämligen släktforskardagarna till Skövde.

Släktforskning är en populär syssla allt fler svenskar vill veta sina rötter. Svenska släktforskarförbundet har en egen nättidning – med det passade namnet – Rötter. Där finns det information om hur man går vidare.

På Riksarkivet kan man också få hjälp om man vill blicka bakåt. I deras arkiv finns information om vem som fötts, dött, gifta sig eller flyttat. Där finns privata källor att gräva i, med dagböcker och brev. Men även officiella källor från militära och privata arkiv.

Prästerna i Svenska kyrkan hade från 1600-talet skyldighet att göra anteckningar om invånarna i den socken eller församling som de verkade i, och dessa folkbokföringshandlingar utgör en stor del av släktforskningen.

I Skaraborg finns det flera olika föreningar som ligger under släktforskaförbundets paraply. Skövde släktforskarförening har fått uppdraget att arrangera Släktforskardagarna och detta kommer att ske den 20-21 augusti, i Arena Skövde.

– Äntligen får vi träffas. Egentligen skulle arrangemanget ha hållits år 2020, men det kom en pandemi emellan, säger Susanne Pettersson, ordförande i Skövde släktforskaförening, i ett pressmeddelande.

Under de två dagarna kommer ett 30-tal föreläsare och cirka 70 utställare. En av föreläsarna är Peter Sjölund som ska prata om hur DNA kan användas inom släktforskningen. Andra ämnen som föreläsningarna ska handla om är soldatforskning i Krigsarkivet, kristna vikingar i Varnhem och Bernadotteättlingar.

– Mässan är årets största händelse i släktforskarsverige och totalt kommer ett 100-tal aktiva i Skövdeföreningen att finnas på plats som funktionärer i olika roller. Bakom mässan ligger ett helt års omfattande planeringsarbete för att få allt att klaffa, men nu är vi snart i mål, säger Lars-Olof Klaar, projektledaren för Släktforskardagarna.

Det väntas ungefär 5 000 besökare under de här dagarna och intresset brukar vara stort.

– Vi är stolta över att äntligen få välkomna Släktforskardagarna till Skövde. Det är roligt att ett så stort arrangemang väljer Skövde som plats och släktforskarföreningen här gör ett fantastiskt jobb för att få allt att fungera, säger Katarina Blad, mötes- och evenemangsansvarig på Next Skövde.

Artikeltaggar

Skövde kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.