Hoppa till huvudinnehållet

Volvo bygger batterifabrik i Mariestad

Publicerad:
Volvo bygger batterifabrik i Mariestad
Volvo bygger batterifabrik i Mariestad

Volvo har valt att placera sin nya batterifabrik i Mariestad. Något som förhoppningsvis ska leda till tusentals nya arbetstillfällen.– Det här kommer att gynna hela Skaraborg, säger Jonas Johansson, utvecklingschef på Mariestads kommun.

På onsdagsförmiddagen kom nyheten: Volvos nya batterifabrik för tunga fordon hamnar i Mariestad. Volvokoncern anser att Mariestads strategiska läge längs med E20 är lämpligt för den här typen av fabrik.

Anläggningen är planerad att ligga i Korstorp.

– Det känns så klart helt fantastiskt att en sådan stor koncern väljer att satsa i Mariestad. De sökte brett över hela Europa och att de sedan fastnar för Mariestad är väldigt glädjande, säger Jonas Johansson.

Han och hans kollegor hade en hektisk onsdag strax efter att nyheten kom.

– Det har varit ett stort intresse. Nu när det är offentligt så börjar arbetet med att skicka in ansökningar för de tillstånd som behövs. Det ska så klart prövas först och innan allt är klart kan man inte vara helt säker, men jag kan säga att vi har goda förhoppningar om att det här ska gå vägen, säger Jonas.

Vad betyder det här för Mariestad?

– Oerhört mycket. Det här blir en motor i samhället, för andra företag och för bostadsbyggandet. Det är för tidigt att svara på exakt hur många arbetstillfällen det här leder till, men det handlar om tusentals. Det ger oss en mycket bra plattform att stå på och det här kommer inte bara att betyda mycket för Mariestad, det kommer även att spilla över på andra kommuner. Hela Skaraborg gynnas av satsningen.

Jonas Johansson säger att det är ett målmedvetet arbete som lett fram till Volvos etablering.

– Vi har arbetat metodiskt och länge för att få till en stor etablering, och att vi nu lyckats landa Volvo är otroligt stort.

Volvos mål är att den ska vara klar så fort som möjligt, men det är svårt att säga en exakt tid i nuläget, menar Jonas Johansson. Enligt ett pressmeddelande från Volvo ska fabriken vara i full produktion 2030.

Jonas Johansson berättar att kommunen kommer att fira det här under den kommande veckan.

– Vi vill fira detta tillsammans med Mariestads invånare, det är inte klart just nu när och hur, men det kommer att firas.

Volvokoncernen skriver i ett pressmeddelande motivet till varför valet föll på Mariestad.

”Den föreslagna siten i Mariestads kommun är belägen nära Volvokoncernens motorfabrik i Skövde och kommer att dra nytta av existerande industri- och logistikinfrastruktur och spjutspetskompetens inom storskalig avancerad industriproduktion, samt ha tillgång till svensk fossilfri energi. Volvokoncernens forsknings- och utvecklingscenter samt huvudkontor i Göteborg ligger endast två timmar bort.”

Jens Holtinger, global chef för Volvos lastbilsproduktion, kommenterar etableringen så här:

– Det känns roligt och stimulerande att vi tagit detta steg på vägen mot en storskalig produktion av battericeller i Mariestad. Nu ser vi fram emot att tillsammans med kommunen planera för kommande process med sikte på att etablera en fabrik för battericeller som kommer användas för att stödja en global upprullning av elektriska lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och elektriska drivlinor för olika applikationer, säger Jens Holtinger.

Volvokoncernens vd Martin Lundstedt har rötterna i Mariestad. Han säger i ett pressmeddelande att Volvo har som mål att 35 procent av det som koncernen säljer 2030 ska vara elektriska.

– Detta kommer att kräva stora volymer av batterier med hög prestanda, tillverkade med fossilfri energi. Det är ett naturligt steg för oss att inkludera batteriproduktion i vårt framtida industriella system, säger Martin Lundstedt i ett pressmeddelande.

I februari i år kom beskedet att Volvo Car Corporation och Northvolt AB bygger en samägd batterifabrik i Göteborg. Nu blir det alltså ytterligare en stor etablering i Västra Götalandsregionen.

– Det här säkrar arbetstillfällen i regionens exportindustri för decennier framåt. Elektrifiering av fordonsindustrin är en av de allra viktigaste framtidsfrågorna för vår region. Med ytterligare en etablering tar Västra Götaland ett ännu större kliv framåt för både klimatomställning, jobb och välfärd, säger Helén Eliasson, regionstyrelsens vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

Mariestads kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.