Hoppa till huvudinnehållet

Rekordsiffror för Moderaterna i Mariestad

Publicerad:

Moderaterna i Mariestad har gjort ett rekordval och får 43,8 procent av rösterna till kommunfullmäktige.– Det är siffror som inget parti i Mariestads kommun tidigare kommit upp till, säger Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande.

Vid valet 2018 röstade 37,42 procent av Mariestadsborna på Moderaterna i valet till kommunfullmäktige. Nu valde 43,8 procent av Mariestadsborna att rösta på partiet.

I reda röster handlar det om en ökning från 6 119 röster till 6 911.

Johan Abrahamsson är nöjd.

– Det är synd att klaga. Det här är siffror som inget parti i Mariestads kommun har kommit upp i tidigare, påpekar han som ser resultatet som ett gott betyg från väljarna.

– Vi har en arbetslöshet som gått från 18 till 5 procent samtidigt som vi klättrar på företagarrankingen, säger han som konstaterar att nyetableringar och nysatsningar väntas ge fler arbetstillfällen.

Johan Abrahamssons recept på framgång kan tyckas vara en självklarhet för en lokalpolitiker.

– Det jag skolar in bland mina politiker är att vi är medborgarföreträdare. Vi ska helt enkelt arbeta för det Mariestadsborna vill. Det är inte alltid som det sammanfaller med det som tjänstemännen vill. Därför är det viktigt att vi som politiker lyssnar mer än vad vi pratar. Vi måste också fånga upp vad som händer i verksamheterna, måste få reda på vilka problem som finns och sedan hitta möjligheter till lösningar.

Abrahamsson menar att det är viktigt att inte lova mer än vad som går att leverera.

– Jämfört med många andra är vi ganska tråkiga i en valrörelse. Vi lovar inte allt, men ser till att leverera på de frågor vi lyfter fram. Vi kan inte göra allt, vi måste prioritera, påpekar han.

Helt nöjd är Johan Abrahamsson dock inte.

– Det enda jag kan beklaga är att jag inte kom ikapp med Daniel i Essunga, han är makalös.

Daniel är Daniel Andersson, partikamrat och kommunstyrelseordförande i Essunga. Vid valet 2018 fick M i Essunga 42,86 procent av rösterna. I årets val slutade det på 47,3 procent, vilket innebär att partiet där har 15 av 31 mandat i fullmäktige.

Artikeltaggar

Mariestads kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.