Hoppa till huvudinnehållet

Ingen garantipension om man bor utomlands

Publicerad:
Foto: Pensionsmyndigheten
Foto: Pensionsmyndigheten

I januari 2023 har pensionärer som är bosatta utanför Sverige inte längre rätt till garantipension, efter ett riksdagsbeslut tidigare i år. I slutet av september skickar Pensionsmyndigheten informationsbrev till de nära 58 000 pensionärer som berörs.

– Riksdagsbeslutet handlar enbart om garantipensionen. Alla andra delar av pensionen, som inkomstpension eller premiepension, fortsätter att betalas ut till utlandsboende på samma sätt som tidigare, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen som är till för den som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Den 22 juni beslutade riksdagen att rätten att ta med garantipension vid flytt från Sverige upphör från och med oktober 2022. För den som redan bor utanför Sverige upphör rätten till garantipension från och med januari 2023.

Efter en EU-dom 2017 klassas garantipensionen som en så kallad minimiförmån. En minimiförmån betalas endast ut till personer som är bosatta i det land som beviljar förmånen.

– Eftersom garantipensionen inte längre ses som en pension utan som en minimiförmån så är det skyddsnätet i bosättningslandet som ska gälla om inkomstpensionen inte räcker till, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson.

Totalt bor 57 697 svenska pensionärer med garantipension i ett annat EU/EES-land. Finland är det land som har flest pensionärer med svensk garantipension, följt av Norge och Tyskland. I augusti 2022 betalades i genomsnitt 989 kronor före skatt per månad ut i garantipension till utlandsbosatta pensionärer som har svensk pension.

Artikeltaggar

Ekonomi

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.