Hoppa till huvudinnehållet

Dahlia får hösten att blomma

Publicerad:
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
 • ”GUDAGÅVA”. Inte bara kejsarens hustru ville njuta av denna vackra växt – dahlia niigata. Dahlian spreds så småningom i vida kretsar i hela Europa.
Foto: Vesna Vrabec
  ”GUDAGÅVA”. Inte bara kejsarens hustru ville njuta av denna vackra växt – dahlia niigata. Dahlian spreds så småningom i vida kretsar i hela Europa. Foto: Vesna Vrabec
 • Dahlia jeanne d’arc
  Dahlia jeanne d’arc
 • Dahlia shannon
  Dahlia shannon
 • Dahlia purple gem
  Dahlia purple gem

Överklassen i Europa började odla dahlia för nöjes skull när kejsar Napoleons hustru Joséphine visade intresse för denna vackra blomma. Hon brukade säga att blommorna var en gudagåva att njuta av när höstens mörker sänkte sig över Europa.

Det finns många olika sorters dahlia, den ena vackrare än den andra. Många väljer att ha en rabatt med flera olika sorter i olika färger och former, för en verklig blomsterprakt.

Tiotusentals sorter

Dahlia växer vild i Mellanamerika, men mot slutet av 1500-talet dök den upp i Europa. Den härstammar från Mexico där Azteker och andra indianstammar använde den i matlagningen, troligtvis mest av medicinska skäl, men blomman användes även som dekoration och i religiösa riter. Aztekernas namn på den var Acocotli eller Cocoxochitl.

Européerna var inte så förtjusta i smaken, så i slutet av 1700-talet började Napoleons hustru Joséphine att odla dahlia i sin trädgård – för att det enligt hennes uppfattning fanns så många vackra sorter.

Joséphine Bonaparte ville ha blommorna för sig själv och menade att endast kejsarens hustru förtjänade att njuta av blommans exklusiva färger. Men folket accepterade inte detta förbud, så dahlian spreds så småningom i vida kretsar i hela Europa.

Till Sverige kom den i början av 1800-talet och finns numera i tiotusentals sorter, olika färgskiftningar och varierande storlekar, från 40 centimeter till drygt två meter.

Från mörkaste svartröda, gula och klart rosa, till bländande vita, höga, låga, enkla, fylliga, spretiga och runda.

Att ha dahlia i sin trädgård är lite exklusivt, fast numera finns blomman i många svenska trädgårdar.

Inte så svår

Många kan tycka att det är besvärligt att odla dahlia i sin trädgård eller på sin balkong, men det behöver inte vara så svårt. Det är en ganska anspråkslös och lättskött blomma, som kan odlas från knölar, sticklingar eller från frö.

Det är sant att dahlia kanske inte klarar en vinter i jorden i vårt svenska klimat, så i de fall man vill spara sina dahlia-knölar måste man gräva upp dem och förvara dem frostfritt under vinterhalvåret.

Knölen ska sättas i jorden på våren, i mitten av maj. Om man vill ha en tidig blomning, så går det att tjuvstarta i mitten av april och driva upp knölarna inomhus.

Gillar vatten och näring

Dahlia är en törstig blomma som lätt torkar ut. Den behöver rikligt med näring för att behålla blomningen och spänsten. Var noga med att gödsla jorden med höns- eller kogödsel redan i planeringsstadiet men även ytterligare några gånger under blomningssäsongen. Ge ordentligt med flytande näring regelbundet. Då blommar den ymnigt och du kan verkligen njuta av dess skönhet.

Rikligt med vatten och gödsel, sedan sköter växten sig själv.

Om vädret är varmt och soligt, så kan dahlia blomma två månader i sträck – under hela augusti, september och i bästa fall även oktober.

Enda haken är att man måste gräva upp knölarna när frosten kommer. De klarar inte den nordiska vintern utan bör förvaras torrt i en låda, helst i en källare. På våren är det bara att peta ner knölarna i jorden och se fram emot en färgsprakande höst.

Alla möjliga sorter

Från 1810 talet och framåt århundradets mitt utvecklades många sorter och nya typer av dahlia.

Blomman blev mycket populär i hela Europa och har sedan dess utvecklats mer och mer. Nya typer har tagits fram och sedan försvunnit. Noggranna studier av växten i Mexico och Guatemala har givit upphov till nya arter, vissa har under årens lopp strukits eftersom de har konstaterats vara korsningar av andra arter.

Egna sorter i täppan

Under de dryga tvåhundra år som dahlia förädlats, har det registrerats mer än 50 000 olika sorter världen över, många existerar inte i dag men några tusen finns att hitta hos dahlia odlare runt om i världen.

Utöver dessa registrerade sorter, så har många tagit fram egna sorter i täppan – för det är enkelt att själv samla frön, som sedan blir unika sorter – dahlia korsar sig i stort sett ohämmat.

Kan man sedan bevara knölarna över vintern och förmera dem, så är det möjligt att behålla sin sort i många år till glädje för människor och pollinerande insekter som också älskar dahlia.

YLVA BERLIN/LTF

Källa: Svenska Dahliasällskapet

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.