Hoppa till huvudinnehållet

Kalldusch att vänta för lantbruket?

Publicerad:

Ulf Kristerssons nya högerregering kan bli en kalldusch för Sveriges bönder och skogsbrukare. Framtidsinvesteringarna i biodrivmedel slås undan och en räntechock är att vänta.

De jord- och skogsbrukare som hade högt ställda förväntningar på att livsmedelsproduktion och skogsbruk skulle vara ett av de prioriterade områdena för den nya högerregeringen och Sverigedemokraterna har anledning att känna sig besvikna. I Tidö-avtalet som reglerar högerpartiernas samarbetsområden är frågor kring jord- och skogsbruk helt utelämnade. Detta är inte minst anmärkningsvärt efter att valrörelsen för ovanlighetens skull blev en kamp om landsbygdens väljare. Inte minst KD och SD hade en extremt hög svansföring i frågorna.

Det vore högst illa om de fyra högerpartierna även i frågorna om jord och skog använder sig av liberalernas Johan Pehrsons bevingade ord ”man säger en sak innan valet och en annan efter valet”. Det är oroande att livsmedelsproduktion och skogsbruk inte är bland de prioriterade samarbetsfrågorna för de fyra högerpartierna. Svensk livsmedelsproduktion är i kris med skenande produktionskostnader och Sverige som land är extremt sårbart med en alarmerande låg självförsörjningsgrad av livsmedel, som dessutom fortsätter att sjunka samtidigt som kriget i vårt närområde eskalerar.

Det svenska lantbruket har nyckeln till den gröna omställningen, utvecklingen går snabbt och det händer mycket. Potentialen är stor och med det framtida intäktsmöjligheter för Sveriges jord- och skogsbrukare. Tidö-avtalet är dock ett rejält bakslag på biodrivmedelsområdet inte minst för de stora miljardsatsningar som gjorts och nu görs av bland annat bondeägda Lantmännen och av Södra Skogsägarna. Högerpartiernas drastiska minskning av reduktionsplikten till EU:s lägsta nivå slår undan benen för svenska biodrivmedel. Tänk om och tänk rätt, ta i stället bort skatten på de förnyelsebara biodrivmedlen. I dessa ofredstider måste alla krafter tas till för att minska vårt lands sårbarhet och importberoende.

Varningssignalerna är många kring svensk ekonomi och om inflationen biter sig fast kommer räntehöjningarna komma på pärlband. Många röda varningsflaggor har hissats den senaste tiden som varnar för att högerregeringens ekonomiska politik kan bli för expansiv vilket skulle späda på inflationsekonomin. Lantbruket är med den mycket höga skuldsättningen extremt räntekänsligt, en expansiv ekonomisk politik kommer därför bli en kalldusch för Sveriges bönder. Sedan 1991 har samtliga riksdagsbeslut som varit positiva för svenskt lantbruk initierats den politiska vägen av Centerpartiet antingen i riksdagsarbetet, alternativt i avtal med eller i regeringar Centerpartiet varit en del av.

Under bara 2022 har Centerpartiet med Socialdemokraterna förhandlat fram två stora krispaket till lantbruket om totalt 3,2 miljarder. Nu går Centerpartiet i opposition och kommer inte tveka att påtala högerregeringens ansvar att leverera en politik som kort- och långsiktigt säkrar svensk livsmedelsproduktion och dessutom tar tillvara lantbrukets intäktsmöjligheter i den gröna omställningen. Det finns inte tid till någon smekmånad för den nya högerregeringen.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.