Hoppa till huvudinnehållet

Nytt stöd för att ställa om i arbetslivet

Publicerad:
  • Plåtslagare är ett bristyrke i framtiden.
    Plåtslagare är ett bristyrke i framtiden.
  • Camilla Grahn på Omställningsfonden berättar att intresset för det nya stödet varit stort.
    Camilla Grahn på Omställningsfonden berättar att intresset för det nya stödet varit stort.

Ett nytt omställningsstöd infördes den 1 oktober. Stödet innebär att det finns möjlighet att studera och samtidigt behålla 80 procent av lönen.

– Hittills har intresset varit jättestort, säger Camilla Grahn på Omställningsfonden.

Enligt en Sifoundersökning vill mer än hälften av svenskarna, 54 procent, byta yrke eller bransch någon gång under sitt resterande arbetsliv. 48 procent angav i undersökningen att de skulle byta yrke om det inte vore för att den privata ekonomin sätter käppar i hjulet.

Nu finns det möjlighet att studera samtidigt som man får bidrag från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Bidraget täcker cirka 80 procent av lönen och det går även att ta ett lån som täcka de sista 20 procenten.

– Det som är nytt i det här stödet är att bidraget är större än lånet. I ett vanligt studielån är bidraget en betydligt mindre del, så det här är ett bra tillfälle om man funderar på att byta karriär, säger Camilla Grahn.

Bidragsdelen har ett maxbelopp på 21 298 kronor i månaden. För den som har en högre lön och kommer över det beloppet så kan Omställningsfonden - som representerar anställda i landets alla kommuner, regioner och kommunala bolag – stå för mellanskillnaden så att man kommer upp i 80 procent av sin lön.

Stödet kan fås för totalt 44 veckors heltidsstudier och utbildningarna måste vara studieberättigade av CSN. Det är också CSN som har hand om ansökningarna och som sedan beslutar om den sökande har rätt till stödet.

– Utbildningen ska stärka kompetensen och möta arbetsmarknaders behov. Det måste inte vara en utbildning inom det yrket man är verksam i, utan det kan vara något helt annat. Men det ska som sagt vara något som ska leda till ett arbete, så en gitarrkurs till exempel, det kan man inte få stöd för, säger Camilla Grahn.

Sedan nya omställningsstudiestödet infördes har över 14 000 ansökningar kommit till CSN.

– Intresset för det nya stödet har varit mycket större än vi trodde och det är roligt att många vill ta chansen. Vi ser ett fortsatt stort flöde av ansökningar, men vi tror att en del sökande kanske inte uppfyller villkoren och därför kommer inte alla att beviljas. Därför finns det fortfarande anledning att söka för den som vill vidareutbilda eller omskola sig, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN, i en kommentar.

Det finns än så länge inga siffror på hur det ser i Skaraborg och hur många skaraborgare som sökt stödet.

– Den statistiken finns inte än tyvärr, men den kommer, säger Camilla Grahn.

Med tanke på att det stora intresset så råder hon alla som är intresserade att söka snart.

– Det kan vara långa ansökningstider hos CSN så det är bra att vara ute i god tid. Det finns en risk att pengarna tar slut, men samtidigt ska det komma nya pengar framöver och förhoppningen är att detta ska finnas kvar i flera år.

Fakta: Omställningsstudiestödet

- Omställningsstudiestödet är ett nytt offentligt studiestöd för personer med en fast förankring på arbetsmarknaden.

- Omställningsstudiestödet administreras av CSN inom det offentliga studiestödssystemet och går att söka från den 1 oktober 2022 för studier i Sverige som börjar 1 januari–30 juni 2023.

- För att få rätt till stöd måste en person vara minst 27 år gammal och ha jobbat som huvudsysselsättning minst 8 av de senaste 14 åren.

- Stödet kan fås för totalt 44 veckors heltidsstudier.

- Omställningsstudiestödet består av två delar: en offentlig bidragsdel och en frivillig lånedel.

- Bidragsdelen uppgår till maximalt 21 298 kronor i månaden. Därutöver finns en kompletterande kollektivavtalad del som de registrerade omställningsorganisationerna administrerar.

- Alla utbildningar som ger ordinarie studiestöd från CSN är berättigade för omställningsstudiestödet. Även utbildningar som har köps in av omställningsorganisationer ger rätt till stöd.

- Utbildningen måste stärka den sökandes position på arbetsmarknaden, vilket bedöms av en omställningsorganisation och CSN.

- Ansökan om omställningsstudiestöd görs direkt till CSN.

- Medarbetare som genom sitt kollektivavtal tillhör en omställningsorganisation kan genom organisationen få vägledning och råd om studier och kompetensutveckling.

Fakta

Yrken med störst jobbchanser fram till 2026, enligt Arbetsförmedlingen

Yrken som kräver högskoleutbildning:

Systemanalytiker och IT-arkitekter. Mjukvaru- och systemutvecklare. Arbetsterapeuter. Specialistläkare. Barnmorskor. Specialistsjuksköterskor. Tandläkare. Lärare i yrkesämnen. Förskollärare. Poliser.

Urval av yrken inom övriga utbildningsnivåer:

Medicinska sekreterare och vårdadministratörer. Undersköterskor. Byggnads- och ventilationsplåtslagare. Träarbetare och snickare. Målare. Installations- och serviceelektriker. Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer. Förare av jordbruks- och skogsmaskiner. Slaktare och styckare. Buss- och spårvagnsförare.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.