Hoppa till huvudinnehållet

Argast vinner!

Publicerad:

Statistiken för sociala media-plattformar som Facebook, Twitter och andra visar tydligt att om du ska få stor spridning och många likes skall du vara väldigt arg eller elak. Undersökningar visar också att de högljudda debattörerna som är arga och elaka egentligen inte på något sätt är i någon majoritet, utan tvärsom. Men att det är ett demokratiskt problem verkar de flesta vara överens om. De röster som ordentligt skulle kunna delta i offentliga samtal eller föra en bra debatt framåt, i konstruktiva och framtidsinriktade inlägg, avstår alltmer och blir tystade av det klimat som råder just nu. Hot och hat mot förtroendevalda och politiker har kommit till en nivå som inte är OK. Det måste ske en förändring.

Nu är det dags för en debatt om man skulle kunna använda lagstiftning som ändå försöker minska plattformarnas skadliga verkan. På lite längre sikt kanske det också är en överlevnadsfråga för dem. Det finns egentligen bara två huvudalternativ, det är att plattformsägarna städar upp i systemen eller stora användarmassor lämnar dem. Vi har ju på många ställen i världen kunna använda regler och lagar mot rökning, droger och annat skadligt. Kanske samma metodik skulle kunna användas? Sedan borde public service i Sverige också ta ett betydligt större ansvar, genom att städa bort mera skit i deras kommentarsfält.

Sista argumentet! För längesen hade jag en idé om att skriva ett häfte eller en bok som jag skulle kalla; Det sista argumentet. Jag började samla lappar i en mapp där jag skrev ner de argument som användes efter att man egentligen var klar med diskussionen, debatten eller samtalet. Argument som egentligen inte tillförde något men som användes i syfte att få sista ordet. Där återfanns lappar med texter som ”det har vi prövat förr”, ”han är ju från Tidaholm” (fanns andra orter också), ”han kör ju Opel” och mycket annat konstigt. Den jag egentligen tyckte var roligast var en lapp om var länsflygplatsen skulle byggas i Skaraborg: ”Falköping är ändå bästa platsen – det är närmast upp”. Falköping ligger högst över havet, jämfört med Skalanda, Hovby, Skövde och alla andra platser som föreslogs. Turligt nog har mappen försvunnit och det kommer garanterat inte att bli någon bok. Men de ”sista argumenten”, i meningen att de egentligen inte borde användas, finns redan på Facebook och andra plattformar. De finns där i tusental.

Men det finns alternativ. Du kan fortsätta prata med dina medmänniskor på vanligt sätt. I affären, i föreningen eller i studiecirkeln.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.