Hoppa till huvudinnehållet

En önskelista till tomten

Publicerad:

Så mörk är natten i midvintertid, men se då nalkas elpriskris, matkostnader och annat som drabbar mitt under vår julefrid. Men man kan ändå önska saker, trots att det inte är ett ting. En handling kan vara lika mycket en julklapp och kan betyda allting. Vad som händer med den svenska ekonomin vid årsskiftet när hushållen i normala fall brukar ha det tufft, hoppas jag att politikerna förutspått med en gnutta sunt förnuft.

Att inte ha koll på energiförbrukning och fasta elpriser kan drabba den enskilde, när klappar ska köpas vid allas personliga budgetmatriser.

Att julen inte kommer till alla denna gång vet vi redan nu om, att många hoppas på att vintern inte ska vara allt för lång. Retroaktiv återbäring på elkostnaderna för privatpersoner stundar nästa år. Frågan är hur mycket det egentligen kommer gå till att betala ut denna ersättning med framgång. Snälla tomten, låt inte merparten av de pengarna hamna på administrativt velande, då är tanken med ersättningen bara ett spel för politiken och ytterst felande.

Allt fler förbereder sig med bolån och vart det tar vägen med vår repo-ränta, att vi höjer sparräntorna på SEB, säger mycket av vad bankerna har att vänta. Snälla tomten, låt politikerna agera klokt så att folk får behålla sina hem och att inga barn kommer i kläm. Amortera kommer att bli tufft nästa år. Och några i befolkningen kommer antagligen inte få 2023 som anställningsår. Snälla tomten, gör det enklare att vara företagare, med mindre papper och byråkratiska regler, det skulle göra att fler håller sig på benämningen medelinkomsttagare.

Trots större risk för bistrare tider 2022–23, hoppas jag att mycket klarnar upp, blir ljusare och att Putin blir den som blir den bittre. Snälla tomten, låt världen fortsätta stå upp för Ukrainas kamp, låt inte Rysslands president göra fler omänskliga övertramp.

En kall vinter väntar dem som inte tak över huvudet har, oavsett var i världen de befinner sig, har de ändå inte så mycket kvar. Snälla tomten, skänk en handling och gör vad du kan till dem som har det sämre över julhelgerna, det kommer behövas, då politikerna inte kan styra över allt som de lovat väljarna.

Den sista önskan gäller dock inte bara honom i röd dräkt, alla kan vi göra något, trots att vi själva upplever att vi inte har så mycket att ge och lägga i vår egen säck. Att avstå något för en god handling kan betyda mer än vad vi tror, att hoppet om en ljusare framtid, en ny början är något som vi kan plantera och hoppas på att det gror.

Oavsett om det är mat, kläder eller en leksak till någon annans barn kostar det inte så mycket, det kan betyda allt för en familj som upplever inflationstrycket.

God jul på er och jag hoppas verkligen att tomten läser så han kan vara snäll mot alla i år, att några punkter på den här listan är i alla fall något vi får.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.