Hoppa till huvudinnehållet

Svar på insändaren ”Översiktsplanens konsekvenser för Varnhem”

Publicerad:

Vi behöver utveckling för att ha en framtid och vi behöver ha invånare för att trygga skatteunderlaget som lägger grunden för vår gemensamma välfärd och samhällsservice.

I Skaraborg pågår en tillväxtresa med siktet inställt på 300 000 invånare och Skara kommun med sitt gynnsamma geografiska läge i hjärtat av Skaraborg och med sina unika värden är en del i den tillväxtresan.

Men tillväxt handlar inte bara om en numerär utan att ta tillvara på de unika värden och värdefulla natur och kulturtillgångar som finns och utveckla vår kommun på ett hållbart sätt.

Det är just därför som översiktsplanen är så viktig. Det är ett vägledande dokument som stakar ut markanvändning och utvecklingsinriktning för de kommande decennierna.

Översiktsplan 2040 ska ses som en möjliggörare och utgör ett första steg i en process som därefter följs av flera olika lagstyrda processer om ett område beslutas att gå vidare med. Planen är en förutsättning för en fortsatt utveckling, men det är aktörer som ska planera, finansiera och bygga utifrån efterfrågan. Utvecklingen kommer ske succesivt och över lång tid.

En bärande grund för Skaras utveckling är att hela kommunen får utrymme att utvecklas, och tätort och landsbygd blir en helhet med givande synergieffekter. Översiktsplanen visar bland annat på hur omsorgsfull förtätning kan stärka tätorterna, och hur landsbygden kan utvecklas. Att ta till vara på Varnhems unika värden och skapa en hållbar tillväxt är en del i arbetet med översiktsplanen. Det är många som vill bosätta sig i Valleområdet just för de unika värdena och närheten till naturen och möjligheten till ett hållbart resande. Det är också många som vill kunna bo kvar även när villan känns för stor eller trädgården för arbetskrävande. Därför är det viktigt att skapa olika boendeformer och upplåtelseformer. Marken som är föreslagen för möjlig byggnation är noga utredd ur flera perspektiv och fördelarna med att använda marken för byggnation överväger.

Grunden i vår fortsatta utvecklingsresa är att ta tillvara på de värden som finns och hållbart stärka våra orter i hela kommunen, så också Varnhem med omnejd.

Gunilla Druve Jansson (C ), kommunstyrelsens ordförande

Linda Esseholt Hermansson, kommundirektör

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.