Hoppa till huvudinnehållet

Matkassen 20 procent dyrare på ett år

Publicerad:
Matkassen 20 procent dyrare på ett år
Matkassen 20 procent dyrare på ett år

PRO:s prisundersökning för 2022 visar att matpriserna har ökat med 20 procent på ett år. Genomsnittspriset i Skaraborg var 1 078 kronor - vilket är lägst i landet.

Årets prisundersökning består av tre undersökningar i en. Det är en butiksundersökning som närmare tusen PRO-medlemmar från stora delar av landet har genomfört och två undersökningar av matpriserna på nätet, hemleverans respektive upphämtning i butik. Matkassen som PRO har undersök består av 36 olika varor som finns tillgängliga i butiker i hela landet.

Prisutvecklingen på de olika varorna varierar. Mest har priset stigit på rapsoljan som har ökat med hela 45 procent. Men även Bregott och kaffe har ökat mycket – 42 respektive 34 procent.

Butiksundersökningen visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 933 kronor – och den dyraste nästan 1 259 kronor. En prisskillnad på hela 35 procent. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Skaraborg med 1 078 kronor, och högst i Västerbotten med 1 150 kronor.

Undersökningen gjordes 25 oktober då 640 butiker besöktes av PRO:s prisundersökare. Av alla butiker som besöktes har 570 fullständiga uppgifter i sammanställningen. 70 butiker har tagits bort för att prisuppgifter för fler än sju varor saknats.

Enligt undersökningen finns den tredje billigaste av de stora butikerna i Falköping.

De tre billigaste små butikerna:

De tre billigaste stora butikerna

Källa: PRO

Artikeltaggar

Ekonomi

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.