Hoppa till huvudinnehållet

Västgötabergen hotas igen!

Publicerad:

I veckan står det klart att regeringen och Sverigedemokraterna återigen kommer tillåta brytning av uran i Sverige. Hotet mot Västgötabergen är tillbaka.

Sedan 2018 har det varit förbjudet att bryta uran i Sverige och det finns flera anledningar till förbudet. Uranbrytning innebär mycket stora risker för miljö, livsmedelsproduktion, vattenförsörjning, människor och djurs hälsa, det vet vi av de urangruvor som finns i världen. Alunskiffern på Billingen och de västgötska bergen innehåller uran, en till ytan stor fyndighet, halten av uran är dock endast ca 300 gram per ton. Varför utgör då beslutet att riva upp förbudet mot uranbrytning ett hot mot Västgötabergen?

I ett försök att lugna reaktionerna säger den moderata riksdagsledamoten Sten Bergheden till Sveriges radio att det saknas ekonomiska förutsättningar för brytning. Bergheden menar också att kommunernas kommunala veto gör det omöjligt att få bryta uran. Problemet är dock att Sten Bergheden är dåligt påläst i frågan. Samt att den moderata gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson uppmärksammade Västgötabergen som möjliga för uranbrytning i Sveriges radio den 29 augusti 2022.

Historien visar att låg uranhalt och kommunalt veto aldrig har stoppat gruvprospekteringsföretag från att ansöka om undersökningstillstånd för uran på Billingen och i de västgötska bergen. Ett undersökningstillstånd är det samma som en inmutning av marken och fyndigheterna. Det utgör ett direkt intrång mot äganderätten. 2007 ansökte det kanadensiska gruvprospekteringsföretaget Continental Precious Minerals Inc om undersökningstillstånd efter uran och ett stort antal andra ämnen i ett område som berörde i princip hela Billingen och Plantaberget med angränsande områden. Flera tusen markägare i Skövde, Skara, Falköping och ett mindre antal markägare i Tidaholms kommuner berördes. Det blev en kamp som tog nästan 10 år för kommunerna och markägarna att vinna innan det kanadensiska prospekteringsföretaget valde att dra tillbaka ansökan och avbryta arbetet. De berörda kommunerna och markägarna visade en total enighet och mantrat till företaget var att varje satsad krona är en bortkastad krona.

Företaget försökte att slå in kilar mellan berörda sakägare men lyckades inte med det. Kommunalt veto mot en slutlig koncession att starta en urangruva är bra, men något kommunalt veto finns inte för att stoppa undersökningstillstånd, provborrningar och provbrytning. När ett undersökningstillstånd söks och beviljas skapas en våt filt över det område som berörs. I valrörelsen lovade moderater och kristdemokrater att stärka äganderätten, genom att tillåta svensk uranbrytning försvagar man äganderätten. Ännu ett sviket vallöfte att lägga till en redan lång lista?

Alunskiffer är bergarternas avfallstipp, att utvinna uran eller andra mineraler och metaller ur alunskiffer innebär större miljö- och hälsorisker än att göra detsamma i andra bergarter. Högerpartiernas riksdagsledamöter på Skaraborgsbänken bör tänka till både en och två gånger innan de röster för regeringens förslag. Stridsviljan för att freda Västgötabergen är stor, partier har förlorat riksdagsval tidigare på att förorda uranbrytning här.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.