Hoppa till huvudinnehållet

Anstalt Mariestad tar form

Publicerad:
Mohamad Mehanna, Åsa Bergström och Tomas Sörman konstaterar att ett av landets största kriminalvårdsområden växer fram i Mariestad.
Mohamad Mehanna, Åsa Bergström och Tomas Sörman konstaterar att ett av landets största kriminalvårdsområden växer fram i Mariestad.

Det byggs intensivt på anstalten Rödjan. Kriminalvården i Mariestad ska bli ett av landets största kriminalvårdsområden med det samlande namnet Anstalt Mariestad.Redan i början av februari tas den första av de nya fastigheterna i bruk.

Det byggs överallt på Rödjan, kriminalvårdens område strax utanför Mariestad. Under det samlande namnet Anstalt Mariestad ska kriminalvårdsområdet inom tre år omfatta närmare 600 kriminalvårdsplatser.

Rödjans 103 platser ska bli 292. På Johannesberg ska de 88 plasterna bli 113.

– Där hamnar de som dömts för våld i nära relationer och dömda som väntar på plats på annan anstalt, förklarar kriminalvårdschef Mohamad Mehanna.

Säkerhetsklass 2

Rödjan ska också utökas med en enhet med 150 platser i säkerhetsklass 2.

– Den ska tas i bruk 2026, berättar kriminalvårdschef Mohamad Mehanna.

I den tyngre säkerhetsklassningen är begränsningarna betydligt tuffare än för dem som sitter på den öppna anstalten.

Att det finns både säkerhetsklass 2 och 3 på en anstalt är ovanligt, Anstalt Mariestad blir en av de få enheterna med det.

Anledningen till den stora satsningen i Mariestad är ett hårt tryck på landets anstalter.

– Trycket ökade 2018 och har i princip inte lättat sedan dess, bortsett från kortare perioder, säger Mohamad Mehanna.

Två i en cell

Bygget går snabbt undan. Fastigheten byggs av standardiserade byggnader, något som förenklar byggprocessen och gör att lokalerna fungerar, oavsett vilken säkerhetsklassning de ska användas för.

Cellerna, som alla är inredda i ljusa färger, är alla på åtta kvadratmeter, oavsett om de är avsedda för en eller två intagna. Alla möblerna – säng/våningssäng, skrivbord och hylla – är fastskruvade. I varje cell finns också ett litet badrum med toalett och dusch. Dessutom finns ett samlingsrum med köksavdelning. Där kan de intagna umgås och exempelvis spela sällskapsspel.

Under byggets gång är utsikten inte mycket att hurra för, den utgörs mestadels av byggbaracker. Men så småningom, när allt är klart ska det finnas mycket grönska.

Alla celler är byggda så att två intagna kan samsas på de åtta kvadratmeterna.

– Det brukar faktiskt gå bra, de intagna vet att det handlar om en begränsad tid innan de får ett eget rum. Men det finns också de som trivs med att dela rum, att alltid ha någon att prata med, säger Åsa Bergström, kriminalvårdsinspektör.

Dubbelbeläggningen har blivit allt vanligare på senare år, på alla anstalter.

Första inflytten

Den 6 februari ska den första nybyggnaden stå färdig att tas i bruk, 56 intagna ska flytta in.

Flera kringbyggander ska också byggas. Det handlar om lokaler som ska inrymma allt från kök, där alla måltider ska tillagas och undervisningslokaler till besöksrum.

Personalstyrkan kommer att utökas kraftigt. Rekrytering pågår och den första internutbildningen på 22 veckor är igång. I fjol utgjordes personalstyrkan av 170 personer, 2026 ska den siffran vara 450 personer. Plus vikarier.

– För första gången utbildar vi personal i Mariestad, säger Mohamad Mehanna.

Kanske är det också det som är förklaring till att de sökande är i spridda åldrar.

Verksamheten ska fortsätta som tidigare, bland annat ska intagna få arbeta på Rödjans lantbruk och ges möjlighet att studera på grundskole- och gymnasienivå.

– Vi ska ge dem något så att de inte kommer tillbaka, säger Tomas Sörman, kriminalvårdsinspektör och delprojektledare.

Målet är tydligt.

– Vi ska rusta de intagna så att de är rustade att möta samhället, allt för ett säkrare samhälle, säger Mohamad Mehanna.

Artikeltaggar

Mariestads kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.