Eskil Johansson har testamenterat en dryg miljon till Jäla kyrka, en kyrka som var en central del av hans liv.Nu funderar Jälaborna hur de på bästa sätt ska använda pengarna.
Förra våren, ett par dagar efter sin 84-årsdag, avled Eskil Johansson. Men hans livsverk lever. Stenmurarna han lade i den älskade hembygden Jäla, är bara ett exempel.
Eskil var barnlös och valde att testamentera en del av sin kvarlåtenskap – drygt en miljon kronor – till byns kyrka.
– Resten testamenterade han till olika välgörande ändamål, berättar Erling Nyman, granne och god vän.
Jäla kyrka betydde mycket. När det inte fanns pengar att åtgärda kyrkans flagnande innertak, ja då bekostade Eskil det ur egen ficka. Vid ett annat tillfälle använde han sina egna pengar till ny kormatta.
Jälas siste klockare
Erling och Ulla-Stina Nyman berättar om Eskil.
– Eskils pappa var kyrkvaktmästare i Jäla kyrka i många år. När han inte orkade längre tog Eskil över, säger Erling och konstaterar att det var ett uppdrag som ställde krav. Varje morgon och kväll skulle det ringas i klockorna.
– Nu är det länge sedan klockringningen automatiserades, men innan dess fick han trampa i gång klockorna, förklarar Erling.
Eskil bodde nära, drev ett litet lantbruk på föräldragården samtidigt som han ägnade sig åt kyrkan och pratade gärna bort en stund med dem som besökte kyrkogården.
Rätt att lämna förslag
De enda villkor som ställs i testamentet är att pengarna ska användas i Jäla kyrka. Den vitrappade byggnaden har byggts om och till flera gånger, dess äldsta delar är medeltida, från 1100-talet.
I mitten av januari inbjöd Jäla pilgrimsgrupp sockenborna till ett förutsättningslöst samtal i kyrkan om hur arvet ska förvaltas.
– Vi äger inte frågan, men har rätten att lämna förslag, konstaterar Erling.
Vid mötet väcktes många tankar och idéer. En av dem handlar om att ersätta kyrkbänkarna med stolar.
– Det skulle ge ett mer flexibelt kyrkorum, säger Ulla-Stina och påpekar att dagens bänkar inte är särskilt bekväma.
Utsmyckning och härbärge
Ytterligare förslag är att utsmycka kyrkorummet, kanske med något tema som knyter an till pilgrimmernas nyckelord. På senare år har Jäla kyrka, som ligger i den sydvästra delen av Falköpings kommun, kommit att förknippas med pilgrimsvandringar. Kyrkan har en mycket aktiv pilgrimsgrupp och både S:t Olofs pilgrimsled och Vilskeleden går förbi Jäla kyrka.
Ett tredje förslag är att öppna upp det fönster i koret som murades igen när kyrkan renoverades på 1920-talet.
Under mötet väcktes också tanken på att starta ett pilgrimshärbärge i en av fastigheterna intill kyrkan.
Erling ska nu skriva samman förslagen som ska lämnas över till kyrkorådet. Sedan ska kyrkorådet titta på frågan, precis som Skara stift och länsstyrelsen.
Vad beslutet än blir är arvet efter Eskil Johansson välkommet i den lilla byn där kyrkan är ett viktigt kitt för de omkring 150 byborna. Ett kitt som Eskil själv vårdade under hela sitt liv.
MARITA WASS
Erling Nyman framför Jäla kyrka som spelade en viktig del i Eskil Johanssons liv. Nu funderar Erling och andra i byn på hur de kan förvalta arvet efter Eskil på bästa sätt.
Eskil Johansson har testamenterat drygt en miljon kronor till Jäla kyrka.