Hoppa till huvudinnehållet

Så styrs de skaraborgska kommunerna

Publicerad:
I september sade skaraborgarna sitt. Nu har valresultatet blivit verklighet i kommunerna.
I september sade skaraborgarna sitt. Nu har valresultatet blivit verklighet i kommunerna.

Efter valet i september har den politiska verkligheten i Skaraborg ritats om på flera håll, exempelvis i

Lidköping, Skövde och Gullspång.

Sverigedemokraterna gick bra på många håll. Trots det är det bara i Tidaholm, Töreboda och Vara som SD finns med i de nya ledningarna. Det är inget konstigt i sig. Socialdemokraterna är största parti i 10 av de 15 skaraborgska kommunerna, men lämnas utanför den politiska makten i de flesta. Av de 15 kommunstyrelseordförandena är 11 moderater.

På en del håll handlar det om sköra majoriteter och om minoritetsstyre. Att det kan vara vanskligt har redan visat sig i Falköping där de sex partierna som gått samman får styra utifrån en socialdemokratisk budget sedan Sverigedemokraterna valde att stötta den S-märkta oppositionens budgetförslag.

Stabilt i Essunga

Styret i Essunga är stabilt. Vid valet fick Moderaterna 46,8 procent av rösterna och har med det 15 av de 31 mandaten i kommunfullmäktige. Så det är inte förvånande att Daniel Andersson sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande. För att nå majoritet får Moderaterna stöd av Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Styr på oppositionens budget

I Falköping samarbetar Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet. Den något okonventionella alliansen ger inte partierna någon majoritet, de får nöja sig med 25 av de 51 stolarna i fullmäktige.

Det har redan visat sig vara en osäker väg. Majoriteten får arbeta utifrån en S-märkt budget eftersom Sverigedemokraterna inte stöttade majoritetens budgetförslag.

Moderaternas Adam Johansson fortsätter som kommunstyrelsens ordförande.

Madeleine håller i klubbanI Grästorp rullar Moderaternas och Centerpartiets samarbete vidare. Kent Larsson (M) fortsätter som ordförande i kommunstyrelsen, Maria Toll (C) är vice ordförande.

För första gången är det en kvinna, Centerpartiets Madeleine Vinberg, som greppar ordförandeklubban i Grästorps kommunfullmäktige.

Borgerligt minoritetsstyre

I 16 år ledde socialdemokraten Carina Gullberg Gullspångs kommun. Innan valet lät hon meddela att hon skulle kliva av. Efter valet har S fått lämna ifrån sig makten. Under de närmsta fyra åren ska Gullspång styras av en minoritet som utgörs av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Moderaten Björn Thodenius är ordförande för kommunstyrelsen.

Göteneallians i minoritetDe styrande partierna i Götene under de kommande fyra åren är Götenes Framtid, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Moderaterna. Samarbetspartierna kallar sig för Alliansen ++ . Centerpartiets Susanne Andersson som varit kommunalråd lämnar över ordförandeskapet till Johan Månsson som representerar det lokala partiet För Götenes framtid.

Samverkan mellan de sex resulterar i ett minoritetsstyre med 20 av de 41 platser i fullmäktige.

Populär Hulmarker fortsätter

I Hjo är det mesta sig likt efter valet. Moderaterna gjorde än en gång ett bra resultat i Hjo och fick 13 av de 33 mandaten i kommunfullmäktige. Samarbetet i Allians för Hjo har fått förnyat förtroende vilket betyder att Moderaterna även under de närmsta fyra åren styr Hjo tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Moderaternas Catrin Hulmarker sitter kvar som kommunalråd.

Borgerlig samverkan i Karlsborg

Karlsborg får ett borgerligt styre, genom en valteknisk samverkan mellan Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberaler och Moderaterna. Kvartetten får sammanlagt 16 av de 31 platserna i stolfullmäktige.

Centern backade i valet och det tidigare kommunalrådet Catarina Davidsson C har meddelat att hon lämnar politiken helt.

Moderaternas Torbjörn Colling är nytt kommunalråd.

Rött blir blått i LidköpingSocialdemokraterna har styrt Lidköping, i olika konstellationer, sedan i början av 1990-talet. Men nu blåser förändringens vindar där, trots att S fortfarande är största enskilda partiet med 16 av de 51 platserna i kommunfullmäktige.

Moderaterna går samman med Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet och bildar ett minoritetsstyre med 22 mandat.

Moderaternas Ulrika Gartman Blom är Lidköpings första ordförande i kommunstyrelsen.

Satsar på nyetableringar

Moderaterna har ett starkt stöd i Mariestad och har hela 22 av de 49 platserna i kommunfullmäktige. Det ger ingen egen majoritet, vilket resulterat i ett samarbete med Centern och Kristdemokraterna. Johan Abrahamsson (M) fortsätter som ordförande i kommunstyrelsen.

Maktskifte i SkaraEfter valet har det skett ett maktskifte i Skara. Under de kommande fyra åren ska Skara styras genom ett samarbete mellan Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Tillsammans får de 25 av fullmäktiges 45 mandat.

Moderaterna och Sverigedemokraterna lämnas utanför. Centerns Gunilla Druve Jansson är nytt kommunalråd.

S tar del av maktenI Skövde blåser förändringens vindar. Alliansen i Skövde – M+C+KD+L är historia. Istället har Kristdemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna gått samman. Trion får 32 av de 61 mandaten i kommunfullmäktige. Det betyder håll att Socialdemokraterna – det enskilt största partiet i Skövde med 16 mandat – för första gången på 50 år är med och styr.

Theres Sahlström (M) är ordförande i kommunstyrelsen, Johan Ask (S) är förste vice ordförande och Torbjörn Bergman (SP- Skövdepartiet) andre vice ordförande.

Tibrotrio i minoritet

Socialdemokraterna ska styra Tibro, tillsammans med Centern och Liberalerna, fram till 2026. Det är ett tufft uppdrag, trion har ingen majoritet. Tillsammans har de 17 av de 35 mandaten i fullmäktige.

Socialdemokraternas Rolf Eriksson lämnar över stafettpinnen som kommunalråd till partikamraten Jan Hanna.

SD är med och styr

I Tidaholm handlar det mycket om samarbete framöver eftersom Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och de lokala uppstickarna Vi Tidaholm som har ingått en valteknisk samverkan som ger dem 23 av de 41 mandaten i fullmäktige. Liberalernas Runo Johansson är kommunalråd.

Regionråd blir kommunalråd

Det tidigare regionrådet i Västra Götalandsregionen Linn Brandström (M) lämnar regionrådsposten för att bli nytt kommunalråd i Töreboda. Detta har blivit verklighet sedan dess att Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har ingått valteknisk samverkan och med det kan bilda en majoritet med 16 av de 31 stolarna i fullmäktige.

KD+M+SD sant i Vara

Gabriela Bosnjakovic (M) är kommunalråd i Vara för andra perioden i rad. Moderaterna bildar majoritet tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Tillsammans får trion 23 av de 45 fullmäktigeplatserna.

Gabriela Bosnjakovic tar en paus under mandatperioden, hon väntar sitt andra barn. Hennes partikamrat Lars Gezelius ersätter henne under den tiden.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.