Hoppa till huvudinnehållet

Ta bort svenska hinder som stoppar utökad livsmedelsproduktion

Publicerad:

Det är fel tänkt av regeringen att ge Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter som möjliggör import av livsmedel som inte klarar EU:s gränsvärden för kemikalier och växtskyddsmedel.

När jag den 18 januari läste regeringens pressmeddelande att ge Livsmedelsverket i uppdrag att ändra föreskrifter som tillåter import av mat som normalt inte får säljas i EU var min första reaktion, det är någon som hackat regeringens hemsida. Men snabbt insåg jag att det faktiskt inte var fallet, det var ingen hacker eller försök till tidigt aprilskämt, det är faktiskt så den kristdemokratiska landsbygdsministern Peter Kullgren och regeringen vill säkra mat på svenskarnas bord. Det är anmärkningsvärt att en regering som säger sig vilja värna svenskt lantbruk inte förmår mer. Det är inget annat än en käftsmäll på alla svenska lantbrukare som trots svajig lönsamhet och högst osäker framtid fortsätter att producera svensk högkvalitativ mat.

De senaste åren med Covid och nu kriget i Ukraina har visat hur extremt sårbar svensk livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning är, med en låg självförsörjningsgrad av både livsmedel och insatsråvaror till lantbruket. Därför borde regeringen i stället för att fokusera på import av mat som är olaglig att producera i Sverige, lägga allt fokus och kraft på att öka svensk matproduktion. Jag ska därför bjuda regeringen på uppslag till beslut och uppdrag de snarast bör leverera. Regeringen bör snarast tillsätta en parlamentariskt sammansatt krisgrupp med företrädare från branschen. Krisgruppen bör ha som mål att Sverige inom tre år ska kunna försörja vår befolkning med livsmedel även i en förvärrad kris eller krig. Regeringen bör helt eller temporärt ta bort de svenska hinder som försvårar, fördyrar, eller omöjliggör utökad livsmedelsproduktion. Dessutom bör alla myndigheter ges i uppdrag att inom någon/några månader presentera en lista med konkreta åtgärder som i närtid och på längre sikt kan stärka förutsättningarna och ta bort hinder för svensk matproduktion.

Regeringen måste också garantera att lantbruket oavsett drifts- eller samverkansformer får full del av det statliga elstödet till företagare. För att säkerställa tillgången på säsongsarbetskraft för de gröna näringarna bör också alla hinder som försvårar för seriös utländsk säsongsarbetskraft att komma till Sverige snarast undanröjas och processen för arbetstillstånd prioriteras.

Regeringens första månader på jobbet har inte imponerat och definitivt inte på jordbruksområdet, uppdraget till Livsmedelsverket är direkt provocerande mot den svenska lantbrukarkåren. Skaraborgsbygden ställde frågan till Centerpartiets Muharrem Demirok vid hans första pressträff som nyvald partiledare hur han ser på regeringens uppdrag till Livsmedelsverket? Han konstaterade att det är en konstig prioritering, fokus ska vara att öka svensk livsmedelsproduktion och stötta Sveriges bönder, svarade han. En uppfattning som delas av många besvikna lantbrukare.

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.