Att lasta bilen fel kan ställa till det, både för dig själv och dina medtrafikanter. Här är några tips på hur du lastar säkert och rätt.
Vanligtvis används en personbil till att enbart transportera människor. Men ibland förvandlas bilen till något som närmast kan jämföras med en packåsna – och lastas med allt från semesterbagage till inköpen från byggmarknaden.
Med den här förvandlingen följer dock vissa krav, både på fordonet och förare. Dessutom kan en slarvigt och fellastad bil innebära en fara i trafiken.
Böter och åtal
Enligt trafikförordningen är det alltid föraren av fordonet som ansvarar för att lasten är säkrad på ett säkert sätt. Givetvis gäller ansvaret oavsett om lasten är placerad inuti bilen, på ett takräcke, i en takbox eller på en släpkärra.
Och den som inte följer reglerna kan både bötfällas och eventuellt åtalas – exempelvis för vårdslöshet i trafik.
Tyngre last
Hur mycket en bil får lasta varierar beroende på modell. Vad som gäller framgår emellertid av bilens registreringsbevis. För att undvika övervikt ska även passagerarnas vikt räknas med.
På avdelningen vikt ska det också poängteras att tyngre last ska placeras lågt och så långt fram i lastrummet som möjligt, allt för att inte förändra bilens vägegenskaper.
Med andra ord är det ingen bra idé att placera tyngre saker i takboxen.
Ordentligt surrad
Till saken hör dessutom att bilens tak inte är någon lyckad plats för tyngre laster överhuvudtaget. Oftast får du faktiskt bara lasta någonstans mellan 75 och 100 kilo på taket – inklusive takräcke och en eventuell takbox.
Precis som med all annan last så är det förstås viktigt att det som transporteras på taket är ordentligt surrat.
Rätt behörighet
Om lasten är riktigt stor och skrymmande så kanske ändå en släpvagn är att föredra. Här är utbudet brett, där täckta och otäckta vagnar i olika storleksklasser ser till att transporten går som en dans.
Men glöm inte att kontrollera maxvikten och hur tungt släp bilen får dra. Slutligen handlar det även om att ha rätt körkortsbehörighet för det aktuella släpet.
Fakta: så här lastar du
LAST INUTI BILEN
Om du transporterar tung last inuti bilen, så är det viktigt att den placeras så långt ner och fram som möjligt i lastutrymmet. Se också till att den tunga lasten inte är placerad ovanför baksätets ryggstöd – använd helst ett så kallat lastgaller.
Det är även viktigt att lasten är surrad och att det inte finns lösa föremål i bilen – vid en krock kan till och med en lös mobiltelefon ställa till med stor skada.
LAST PÅ BILENS TAK
För att undvika last inuti bilen så kan med fördel ett takräcke användas. Här handlar det dock om att hålla ordentligt koll på vikten, både vad som gäller bilen och själva takräcket.
Last på taket ska förstås vara ordentligt surrad – använd gärna så kallade spännband.
Takboxen är ett annat inslag i sammanhanget, men även här gäller det att kontrollera vikten. Ett råd är att inte placera tyngre saker i takboxen. Säkra också lasten inuti boxen.
SLÄPVAGN
När det är dags att transportera tunga och skrymmande saker så är oftast släpvagnen överlägsen. Men precis som i ovanstående exempel, så är det läge att kontrollera vilka maxvikter som gäller och att lasten är ordentligt surrad.
Beroende på om släpvagnen är täckt eller inte så finns det olika varianter av utrustning för att surra lasten. Nät och presenning kan exempelvis användas vid transport av trädgårdsavfall.
NÅGRA TIPS
* Kolla ditt körkort – behörighet B räcker för att köra personbil och lätt lastbil med lätt släpfordon. I andra fall krävs behörighet BE.
* Glöm inte att markera utstickande last med exempelvis en röd vimpel. Kör du i mörker ska utstickande last märkas ut med ljus och reflexer – vitt framåt och rött bakåt.
* Placera lastens tyngdpunkt så lågt och så nära bilens mitt som möjligt.
* Var noga med släpkärrans kultryck så att inte bilen eller kärran lyfter sig.
* Ha gärna en reflexväst i bilen om du skulle behöva stanna på vägrenen för att gå ut och kontrollera lasten.
Källa: Trafikverket