Hoppa till huvudinnehållet

Konstnärer uppmärksammar miljön i ny utställning

Publicerad:
  • Det är den tredje gången som konstnärerna ställer ut tillsammans. – Vi trivs väldigt bra med varandra, säger Sonia Monica Jakobsson. Saknas gör fotograf Charlotte Gustafsson.
    Det är den tredje gången som konstnärerna ställer ut tillsammans. – Vi trivs väldigt bra med varandra, säger Sonia Monica Jakobsson. Saknas gör fotograf Charlotte Gustafsson.
  • Symbolik är något som Sonia Monica Jakobsson använder sig av mycket i sin bildkonst. Hon blev inspirerad av symboler i konsten efter en resa till Paris 1968 där hon besökte olika konstmuseum.
    Symbolik är något som Sonia Monica Jakobsson använder sig av mycket i sin bildkonst. Hon blev inspirerad av symboler i konsten efter en resa till Paris 1968 där hon besökte olika konstm…
  • Ordet ”arv” fungerar som en röd tråd genom utställningen. Bland annat kan det handla om kulturarv – något som skildras i Sonia Monicas målning.
    Ordet ”arv” fungerar som en röd tråd genom utställningen. Bland annat kan det handla om kulturarv – något som skildras i Sonia Monicas målning.

De kombinerar måleri med poesi och naturfotografi för klimatets skull. När konstnärerna Sonia Monica Jakobsson, Monica Hedberg och Charlotte Gustafsson ställer ut i Valla tingshus under påskhelgen är det för tredje gången tillsammans.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar att vara rädda om jorden, berättar Monica Hedberg.

Utställningen heter ”Jorden vi ärvde” och miljöintresset är något som konstnärerna delar.

– Vi har ett arv att förvalta: Jorden. Jorden ska brukas, inte förbrukas. Vi har det hela med klimatförändringar i utställningen. Människor förstör för mycket. Det är ett väldigt allvarligt budskap, säger Monica Hedberg och berättar att det är ett ämne som de har utforskat tidigare.

Hon fortsätter:

– Vi ärver från andra generationer och bör lämna över till nästa. Det är dåtid, nutid och framtid.

Sonia Monica Jakobsson instämmer:

– Det är naturen som är det absolut viktigaste.

Rutinerade utställare

Med ett leende berättar Monica Hedberg, poeten, att utställningen har en underrubrik: Måleri, fotografi och poesi med rim i. Alla hennes dikter är dessutom på rim: ”Om vi inte värnar vår existens kan det få förödande konsekvens…”

Konstnärerna blev inbjudna att ställa ut av Moholms hembygdsförening som har hand om Valla tingshus i Töreboda kommun. För Sonia Monica Jakobsson går relationen till tingshuset tillbaka i tiden, ända till 1979 när hon för första gången ställde ut sin konst i byggnaden.

Uppmaningar genom konsten

Förutom tavlorna och fotografierna som kommer att hänga på väggarna innehåller utställningen även ett interaktivt moment. Monica Hedberg kommer att gå runt i publiken och läsa dikter som är anpassade efter tavlorna. Dikterna ska förstärka och förklara bildernas budskap.

Det blir en slags utbildning i att lära sig läsa konst, en förmåga som Sonia Monica anser saknas hos allmänheten.

Starka uppmaningar, som att inte plocka fridlysta blommor, är också en del av utställningen genom konsten.

– Det är uppmaningar och påpekanden, och det får de ta, menar Sonia Monica.

Vilka reaktioner hoppas ni på från besökarna?

– Att vi får ett gensvar, att de håller med, säger Sonia Monica Jakobsson.

Artikeltaggar

Töreboda kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.