Den omtvistade reduktionsplikten ska sänkas till sex procent vid årsskiftet.Hur de förlorade miljövinsterna ska plockas hem återstår att se, regeringens klimatplan ska presenteras i höst.
Den första juli 2018 infördes reduktionsplikten av dåvarande regeringen under statsminister Stefan Löfven (S). Beslutet innebar att leverantörerna av drivmedel var tvungna att minska utsläppen av växthusgas. Det görs genom att biodrivmedel, exempel från skogs- eller jordbruket, i en viss procentsats blandas i bensin, diesel och viss fotogen.
Reduktionsplikten var ett av de viktiga styrmedlen för att nå det mål som Sverige satt. Utsläppen av växthusgas skulle minska med 70 procent till 2030, i jämförelse med nivåerna år 2010.
I söndags kom regeringspartierna – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – överens med samarbetspartiet SD att minska reduktionen till 6 procent vid årsskiftet. I dag ligger den på 30,5 procent på diesel och 7,8 procent för bensin.
Bra – på kort sikt
Beskedet har fått ett blandat mottagande.
– Sett ur ett kortare tidsperspektiv är det positivt. Drivmedelspriserna utgör en stor kostnad för det svenska jord- och skogsbruket, säger Sofia Karlsson, ordförande för LRF Västra Götaland.
– Om sänkningen resulterar i ett sänkt dieselpris innebär det en lättnad för hushållen och våra medlemsföretag.
Men LRF och Sofia Karlsson menar att frågan berör mer än sänkt reduktionsplikt.
– Vi inom de gröna näringarna önskar att politiken också gör det enklare att bedriva biodrivmedelsproduktion, säger hon och fortsätter:
– Det är viktigt att en sänkt reduktionsplikt inte leder till begränsningar i avverkningar i skogsbruket. Risken finns att det sätt vi brukar skogen inte försvaras, trots att vi vet att vi kan göra det på ett klimatsmart sätt.
Bra för äldre bilar
Jacqueline Tjällman, ordförande för M Skaraborg tycker att frågan om reduktionsplikt är svår.
– Det som varit bra med reduktionsplikten är att du har kunnat köra en gammal bil ganska miljövänligt. Det är ju bra inte minst för oss som bor i Skaraborg, här är bilen en nödvändighet för de flesta, säger hon.
Själv tog hon nyligen steget över till en elbil.
– Men det blev betydligt dyrare än vad jag hade räknat med.
Tjällman påpekar att en minskad reduktionsplikt inte automatiskt innebär lågt pris på drivmedel.
– Risken är ju att en framtida skattehöjning äter upp sänkningen.
Plan till hösten
Att drivmedlen inte längre blandas upp med biobränsle påverkar utsläppsnivån. Hur klimatmålen ska nås istället återstår att se. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har lyft fram sänkta hastighetsgränser och trängselskatter som tänkbara åtgärder. Exakt vad det blir återstår att se, när regeringens klimathandlingsplan i höst ska presenteras för riksdagen.