Hoppa till huvudinnehållet

Terapihunden Lucky ger närhet till äldre

Publicerad:
  • Border collien Lucky har utbildats som terapihund och är nu klar. Lucky och ägaren Alma Ohlin har gjort praktik på Östergård och Södergård i Vara, där Lucky var väldigt uppskattad. – När man kommer dit ser man ansiktsuttrycken, de blir så glada, säger Alma.
    Border collien Lucky har utbildats som terapihund och är nu klar. Lucky och ägaren Alma Ohlin har gjort praktik på Östergård och Södergård i Vara, där Lucky var väldigt uppskattad. – Nä…
  • Lucky har gjort praktik på två demensboenden i Vara. Här syns en av Luckys leksaker som användes under praktiken. Godisbitar läggs i luckorna som hunden sedan ska få upp med nos och mun. Alma berättar att det blir ett sätt för de boende att träna finmotoriken.
    Lucky har gjort praktik på två demensboenden i Vara. Här syns en av Luckys leksaker som användes under praktiken. Godisbitar läggs i luckorna som hunden sedan ska få upp med nos och mun…
  • Fyraåriga Lucky har tidigare varit en rädd hund. Utbildningen till terapihund har gett henne mer självförtroende och Alma beskriver henne som ”extremt social”.
    Fyraåriga Lucky har tidigare varit en rädd hund. Utbildningen till terapihund har gett henne mer självförtroende och Alma beskriver henne som ”extremt social”.

Efter att ha gjort praktik på demensboenden i Vara är Lucky och ägaren Alma Ohlin klara med sin utbildning – nu är Lucky, fyra år, en certifierad terapihund. Alma, som driver en verksamhet för hundfriskvård i Vara, berättar att det behövs fler.

– Hunden inger en trygghet som ingen annan kan göra på det sättet, säger hon.

På gården utanför Vara bedriver Alma Ohlin sin verksamhet på fritiden och arrangerar kurser, tävlingar och även beteendeutredningar för hundar med någon form av problematik. En av orsakerna till att hon valde att utbilda sig är för hunden Luckys skull.

– Jag fick frågan från hon som driver institutet om vi ville hoppa på utbildningen för terapi- och besökshund. Jag har själv jobbat på ålderdomshem och sett att det finns ett behov, säger hon och fortsätter:

– Lucky har visat mycket rädsla tidigare, det här har varit självförtroendebyggande. Hon har växt mycket.

Säkerhet viktig del

Lucky är en border collie och den tredje av Almas hundar.

– Jag har alltid gillat djur. Jag hade häst från början, sedan fick jag se en hund på Blocket, så som man inte borde köpa hund. Det blev ett spontanköp av min första hund. Jag snöade in mig på det, berättar hon.

Ekipaget har utbildat sig via Svenska Pedagoghundsinstitutet i Järfälla. Där har de haft nio teoretiska block och totalt 35 timmar praktik.

– Det har gått ganska snabbt. Det är väldigt viktigt med säkerhet så att det inte händer något. Man lär sig problematiken och sjukdomsbilden, det är viktigt att förstå hur man ska bete sig mot människor med sjukdomar, säger Alma.

Ger närhet

Själva praktiken hade ekipaget på Östergård och Södergård i Vara. Där hade besökarna stor glädje av Lucky.

– Det har gått jättebra. Det jag tycker är intressant är vad hunden faktiskt gör för människorna. Det var ett demensboende men när vi kommer ropar de Luckys namn. De är engagerade, lägger godisar i leksaker och tränar motoriken själva. Det ger närhet. Man kan använda hundar till motivation, säger Alma och fortsätter:

– Det var en dam som var väldigt dålig, vi var där och fick henne att äta med att säga ”varannan tugga till hunden.”

Så du tycker att man borde använda hundar i fler sammanhang?

– Absolut. Jag tycker att vi borde använda hundar mer i sådana verksamheter och i skolor för motivationen. Det går att använda hunden till massa saker för att skapa motivation hos människor.

Behövs fler

Alma berättar att Luckys framtid som terapihund hänger på kommunens budget. Förhoppningen är att Lucky och Alma kan fortsätta besöka olika boenden om kommunen avsätter ersättning till dem.

– Vi hoppas väl att det kommer finnas intresse från ålderdomshem. Det hoppas vi såklart. Det ska till att fler i Sverige utbildar sig till det. Det är en enorm tillgång.

Alma menar att det finns för få terapihundar och att attityden i Sverige gentemot djur skiljer sig från andra länder.

– Hunden är inte så accepterad här. Man hänvisas till allergi. Men det finns den del av befolkningen som inte gillar hundar eller djur. Man är mer tillåtande mot hundar utomlands, menar hon.

Artikeltaggar

Vara kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.