Spelföreningen Skövde University Gaming Society, förkortat SUGS, började för över trettio år sedan som en studentförening. Nu har de växt till 70 medlemmar och har sin lokal i närheten av högskolan. Oscar Ljungkvist har varit medlem i sexton år och berättar att det är gemenskapen som medlemmarna uppskattar.
– Det är därför man är här, för att få den gemenskapen. Det finns ett ställe att gå till, det är en bra samlingspunkt för studenter som är nya, säger han.
SUGS är en av de största spelföreningarna i Skövde och ägnar sig helt åt icke-digitala spel. Det inkluderar kortspel, figurspel och brädspel, men även rollspel förekommer bland medlemmarna.
– Vi är de enda som har allt som inte är digitalt, säger Arvid Boberg.
Både Arvid och Oscar, som gillar figurspel respektive brädspel, hittade till föreningen när de började studera. Gemenskapen är anledningen till att de har stannat kvar i mer än ett årtionde.
– För mig har det varit to-go stället där jag kan träffa folk som också håller på med samma sak. Det är ett sätt att träffa folk, säger Arvid.
– Som student är det inte kul att sitta ensam i ens etta, fortsätter Oscar.
Många studenter
Kopplingen till högskolan är fortfarande stark. I dag finns det inget krav på att vara student för att bli medlem, men majoriteten av medlemmarna är studenter vid högskolan.
Föreningen anordnar även evenemang under introduktionsveckan vid högskolan. Arvid berättar att det är i samband med högskolans start som föreningen får nya medlemmar.
– När det är högtryck, som dessa tider eller när högskolan börjar på hösten, kan det vara trettio personer här. När högskolan kickade igång ett år var det fullt här, det var en kö för att komma in, säger han.
Föreningen har växt markant de senaste åren. 2007 fanns det 20 medlemmar. I dag är de runt 70 medlemmar och ett tiotal brukar komma till de veckovisa spelkvällarna.
Få under 20
Åldersspannet i föreningen sträcker sig från sena tonåren till medelålder. Det finns inte många medlemmar under 20 år, vilket Oscar menar beror på svårighet att nå ut till yngre spelare.
Majoriteten av spelarna i föreningen är killar. Under introduktionsveckan på högskolan brukar det vara blandat med tjejer och killar som kommer och provar på, men det är få tjejer som blir medlemmar.
– Det handlar om intresse. Det är en utmaning som spelföretagen också har, ”Hur får man in tjejer i hobbyn?”, säger Arvid och berättar att brädspel brukar vara populärt hos både tjejer och killar.
Det finns runt 200 spel i lokalen som medlemmarna kan välja på. Ett av de mer populära spelen är figurspelet Warhammer, där man både bygger och målar figurer som sedan används i själva spelet. Nu är föreningen inne i en period där figurspel är populärt.
– Vi som spelar brädspel spelar oftast många olika brädspel medan figurspelare generellt spelar samma spel varje gång, förklarar Oscar.
Tränar problemlösning
Under tidningens besök är en grupp medlemmar mitt uppe i ett brädspel. Nästan alla har hittat till föreningen när de började studera vid högskolan. En av dem, Teo, började spela i samband med att han anslöt sig till föreningen.
För Oskar Lindgren växte spelintresset fram när familjen hade spelkvällar tillsammans. Edvin Skogsholm Sanne, som är styrelsens nyaste medlem, studerar design och håller på att själv skapa ett spel.
– Ofta har man specifika grupper som man spelar med. Det är sällan en ensam person kommer och letar efter en grupp, säger medlemmen Dragan Adamovic.
För spelarna är den sociala aspekten och siffersinnet som strategispel kräver det roligaste. De får även tillfälle att träna dynamisk problemlösning.
Hur ser ni på att er hobby får stämpeln av vissa som nördigt?
– Personligen ser jag det som en rolig grej. När jag söker jobb brukar jag säga att jag är en nörd. Jag ser inte att vara nörd som en negativ grej. Så kanske inte alla tänker, i amerikanska kulturen kan nördar lätt ses ned på. Men i det allmänna samhället här, nej, det är en del av en, känner Arvid Boberg.
– Det har funnits en negativ klang i det, men det är mer vanligt nu att vara nörd, menar Oscar Ljungkvist.