Hoppa till huvudinnehållet

Liberalernas stora svek

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På måndagen meddelade utbildningsminister Mats Persson, Liberalerna, att statsbidraget till studieförbunden ska minskas med 500 miljoner. Detta kommer få stora effekter på verksamheten och drabba utsatta grupper.

I maj vid Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstämma framförde utbildningsminister Mats Persson en videohälsning till närvarande ombud och alla som följde stämman digitalt. Den Liberala politikern sa då bland annat att verksamheten är mycket viktig för samhället och för många människor, att studieförbunden gör skillnad för de med funktionsnedsättning och de ensamma äldre och för nya svenskar på ett sätt som få andra verksamheter gör. Särskilt tackade den liberala utbildningsministern för de insatser som vänt sig till de Ukrainare som flytt till Sverige.

Endast fyra månader senare presenterar regeringen och Sverigedemokraterna en historiskt stor neddragning av statsbidraget till studieförbunden och hyllningarna har förbytts mot en rent felaktig beskrivning av studieförbundens verksamhet. I radioprogrammet Studio Ett på måndagen försvarade Mats Persson neddragningen, ministern kallade studieförbundens verksamhet för vuxnas fritidsaktiviteter. Det är högst anmärkningsvärt att en minister väljer att använda en kraftigt överdriven generaliserande beskrivning av studieförbunden, vars enda uppgift tycks vara att förvränga och kraftigt förminska verksamhetens betydelse.

Studieförbunden har under stor del av 1900-talet fram till idag haft en stor och viktig roll att bygga det moderna och upplysta Sverige vi har idag. Studieförbundens verksamhet vänder sig till alla. Särskilt viktig är den för funktionsnedsatta som ofta står längre ifrån arbetsmarknaden, för ensamma äldre ger studieförbundens verksamhet mening, för nysvenskar inte minst kvinnor är studieförbunden många gånger vägen till kunskap om det svenska samhället. Nästan alla kulturarrangemang på landsbygden och i landsbygdens samlingslokaler är finansierade med stöd från studieförbunden. Studieförbunden med sin frivilliga forma av bildning har under 100 år skapat självständiga kritiskt tänkande medborgare. Genom detta har hela samhället, civilsamhället och det offentliga kunnat byggas starkt. Studieförbundens verksamhet och frivilliga form har haft en direkt avgörande roll för Sveriges demokratiska utveckling fram till dessa dagar.

Liberalerna var en gång tillskyndare av viktiga demokratireformer i Sverige, idag väljer Liberalerna att i stället gå i Sverigedemokraternas ledband och montera ner den svenska demokratin. I Studieförbundet Vuxenskolan samarbetar Liberalerna tillsammans med Centerpartiet och LRF som de tre grundorganisationerna. Dessutom är Kristdemokraterna samverkande medlemsorganisation med Vuxenskolan. Det är dags att de många lokala företrädarna för Liberalerna och Kristdemokraterna som också är engagerade i Vuxenskolan och andra studieförbund tar öppen strid mot regeringen. Är det något som bör prioriteras i tider när segregationen ökar och integrationen har stora problem är det Studieförbunden. Uppmaningen till regeringen och Mats Persson (L) blir därför, gör om gör rätt.

Artikeltaggar

FunktionsnedsättningIntegrationKristdemokraternaLandsbygdLiberalernaLRFMats PerssonPolitikSamhälleStudieförbundet VuxenskolanSverigedemokraterna