Hoppa till huvudinnehållet

Vad vill du egentligen?

Publicerad:

För många år sen pluggade jag konsten att berätta en berättelse på en högskola i England. Föreläsaren hade en doktorshatt i ämnet och jag trodde att jag skulle få nåt knastertorrt akademiskt kastat i ansiktet. I stället satte han alla oss studenter i en ring och började berätta sin livshistoria.

Han hade gjort kometkarriär inom den engelska polisen och kom till en punkt när det var dags för nästa kliv i den ständigt uppgående karriären.

Han skulle bara riva av några personlighetstester först.

Allt gick plötsligt i baklås, allt tog stopp. Han fick inte fram ett enda vettigt svar och skickades hem direkt. I bilen grät han över sitt eget misslyckande. Hemma i hallen ställde han sig framför spegeln och såg på sig själv, ett enda stort misslyckande.

Blicken sökte sig runt spegeln och fastnade på ett svartvitt foto inklämt i ramen. En bild på hans pappa, hans pappa polisen. Där och då insåg han att han hela livet hade levt sin pappas liv, inte sitt eget liv.

Den här berättelsen har jag burit med mig ända sen dess. Den är utmanande för att den ställer den jobbiga frågan: Vad vill du egentligen med ditt liv?

I många olika sammanhang är jag vägledare, som coach och mentor, för chefer, ledare och medarbetare.

Jag försöker alltid ge energi på ett sånt sätt att dom jag möter får kraft att leva det liv dom innerst inne vill leva. Jag vet av egen dyrköpt erfarenhet hur lätt det är att dras med och lyssna på alla andras viljor, vara ‘duktig’ och glömma av att lyssna till vad jag själv vill, vad som är bäst för just mig.

Den italienska läkaren Roberto Assagioli snickrade ihop en positiv psykologi som just sätter viljan i centrum. Det kan låta lätt, men alla vi som ärligt har försökt vet hur mycket som dagligen stör ut vår egen viljas röst. Samhället, kulturen och tiden vi lever i, våra föräldrar, partners, vänner, bekanta, chefer och kollegor på jobbet. Alla dom där ‘rösterna’ som förmanar oss, begränsar oss eller som kastar sin egen grumliga vilja på oss.

Alla dom och allt det där som får oss att vara ‘duktiga’ och ‘lojala’ i stället för livskraftiga, som faktiskt hindrar oss från att leva det liv vi egentligen vill leva. Det liv vi ska leva för att det bara är just jag som kan fylla den platsen i hela universum.

Så, hur vill du egentligen - innerst inne - leva ditt liv?

Artikeltaggar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.