I flera decennier höll godset på att förfalla. Idag bedriver Karin och Torsten Brandberg herrgårdsboende på Ribbingsfors herrgård utanför Gullspång – platsen där författaren Frans G Bengtsson bodde i femton år och där han bland annat skrev Röde orm.
Året var 1992. Torstens pappa och farfar hade tidigare drivit järnhandeln i Gullspång och nu var det han och Karin som hade hand om den. De har även drivit affärshuset Laxen i Gullspång sedan 1989. Paret bestämde sig för att väcka herrgården till liv igen.
– Vi är lite intresserade av det gamla, kultur och så. Vi gillar renovering, berättar Karin.
Golfbanan var igenvuxen, baksidan på mejeriet höll på att falla ihop och golven var skadade av svampangrepp.
– Vi tyckte om herrgården, både Torsten och jag. Det var väldigt nedgånget med byggnader, det har tagit lång tid att renovera.
Delar intresset
Först var det uthyrning och restaurangverksamhet som paret ägnade sig åt. Karin och Torsten övertog ansvaret för golfbanan när Ribbingsfors golfklubb gick i konkurs för elva år sedan.
– Vi tänkte sköta uthyrning och restaurangkök, i och med konkursen fick vi sköta golfen ihop med det andra.
Stilarna skiljer sig åt mellan byggnaderna på gården. 1970-tals inredning präglar författarflygeln medan det stora huset är en blandning av epoker och stilar.
Karin och Torsten delar intresset för inredning och har tagit hjälp av Västergötlands museum för att ta fram tapeter som passar huset. Allting är målat med linoljefärg och de har restaurerat de lerklinade väggarna.
– Vi har tagit fram det som en gång var.
Författarhem
Enligt Karin dras många gäster till herrgårdens litterära historia. Författaren Frans G Bengtsson bodde på godset i femton år.
– 1939 gifte sig Frans med Gerda, som var dotter på herrgården och som han hade träffat på Nordstedts förlag. Sonen Joachim föddes, sedan bodde de här fram till Frans död 1954, berättar Karin och fortsätter:
– Han skrev mycket om den tusenåriga eken som fanns på godset, men som är död nu.
Flygeln där paret bodde och där Frans skrev bland annat Röde orm heter nu Bengtssonska flygeln. Här återfinns författarens skrivrum, komplett med stora bokhyllor och skrivmaskin.
– Han hade bokhyllor runt hela rummet och han hade en matta mitt i rummet där han låg och läste och spelade schack, säger Karin.
400-årigt namn
På herrgården har flera andra inflytelserika familjer bott genom tiderna, som adelsfamiljen Geijerstam. Militärsläkten Posse har också bott på godset och i den närliggande Amnehärads kyrka hänger deras vapensköldar på väggarna.
– Som vi vet bytte herrgården namn 1648 från Hulestad till Ribbingsfors, efter riksrådet Bo Ribbing. Han bodde aldrig här dock, men han fick det av kungen. Det sägs också att drottning Kristinas fogdar bodde här.
Förutom golfen kommer många gäster till Ribbingsfors för att testa sin jaktlycka. Oktober brukar vara en fullbokad månad då många utländska gäster kommer för att jaga. Karin berättar att det framför allt rör sig om tyska, holländska och norska resenärer.