Hoppa till huvudinnehållet

Dyr fjärrvärme i Falköping och Grästorp

Publicerad:
Fjärrvärmeanläggningen i Falköping levererar dyr fjärrvärme till Falköpingsborna. Nils Holgerssonundersökningen visar att prishöjningen i Falköping är bland de största i landet.
Fjärrvärmeanläggningen i Falköping levererar dyr fjärrvärme till Falköpingsborna. Nils Holgerssonundersökningen visar att prishöjningen i Falköping är bland de största i landet.

Fjärrvärmen är trygg, enkel, relativt miljövänlig och lokalt producerad.Men nu har den också blivit dyr, inte minst i Falköping och Grästorp.En jämförelse mellan landets kommuner visar att Falköping hamnar på tio-i-topplistan för de dyraste i landet.

I 27 år har Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta gemensamt granskat priserna för el och uppvärmning, sophämtning, vatten och avlopp – sådant som står för ungefär en tredjedel av fastigheters driftskostnader. Undersökningen som går under namnet Nils Holgersson presenteras en gång om året. Årets undersökning visar att priset för fjärrvärme når nya rekordnivåer. I år har priserna ökat med 7,8 procent i genomsnitt. Det är den högsta höjningen sedan mätningarna påbörjades.

Tio bolag höjer med åtminstone 20 procent, ytterligare 73 höjer med upp till 20 procent.

Fjärrvärmen är idag dyrast i Nordanstig i Hälsingland, billigast är den i Luleå.

Kraftig höjning

Skillnaderna mellan bolagen är stora. Eda energi står för den högsta höjningen, 29,6 procent. I Falköping höjer Solör Bioenergi med 27,9 procent och hamnar med det på tredje plats i prishöjartoppen. I Grästorp höjer Solör priserna med 19,9 procent.

Skillnaden är stor även bland de större bolagen. Eons höjning ligger i genomsnitt på 14 procent, Vattenfall hamnar betydligt lägre med ett snitt på 3,6 procent.

– Aldrig tidigare har vi sett så stora prisökningar på fjärrvärme som i år. Det är klart att det blir kännbart för kunder när värmekostnaderna stiger så dramatiskt på kort tid, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Allmännyttan kritisk

För fastighetsägare innebär höjningen ökade kostnader. Men de går inte att hämta hem direkt.

– Det är inte så att vi vältrar över dem direkt på hyresgästerna, påpekar Björn Berggren, energiexpert på Sveriges allmännytta. Han hänvisar till den trepartsöverenskommelse som föregår hyresförhandlingarna och som bygger på fem faktorer: BNP, förvaltningskostnader, inflation, taxekostnader (för el, fjärrvärme, vatten och avlopp) och ränteläget.

– Utifrån det tas medelvärde fram för de senaste tre åren. Det blir utgångsläget för förhandlingarna.

Sveriges allmännytta är kritisk till exempelvis Solörs prissättning.

– Vi tycker att Solör missbrukar sin monopolliknande ställning. Vi förväntar oss mer från en samhällsaktör och förstår att det utreds av Konkurrensverket, säger Björn Berggren.

Aktörerna lokalt, Fastighetsägarna (GFR) och Falköpings hyresbostäder AB har reagerat. I somras anmälde de företaget Solör Bioenergi till Konkurrensverket med anledning av den kraftiga prishöjningen.

För konsumenter, oavsett om det handlar om enskilda villaägare, allmännyttan eller privata fastighetsägare till flerbostadshus, är det svårt att hitta alternativ. Fjärrvärmen finns fysiskt lokalt. Grästorpsborna kan därför inte byta leverantör, exempelvis till Skövde energi som höjer sin taxa med 1,9 procent.

– Vi brukar säga att fjärrvärmen är stabil och miljövänlig. Men samtidigt behöver fjärrvärmekonsumenternas ställning stärkas, menar Björn Berggren.

Alternativen är få.

– Du kan ersätta med en värmepump. Men de drivs av el och elen är dyr i dag. Ett annat alternativ är att kommuner bygger en egen biobränslepanna och själva står för distributionen.

Allt dyrare råvara

Pär Westberg, marknadschef Solör, menar att den kraftiga prisökningen främst beror på att flis, spån och bark, alltså sådant som eldas i fjärrvärmeverk, har blivit dyrare.

– Ekonomin måste gå ihop. Vi har många mindre fjärrvärmenät och de går inte att jämföra med de större städernas.

Varför är Solörs priser högre än fjärrvärmeverk i mindre skaraborgska kommuner?

– Det kan jag inte svara på, men kommunala verksamheter kanske inte har samma lönsamhetskrav som vi har.

Fjärrvärme i Skaraborg

Kommun Fjärrvärmeföretag Kr/kvm 2023 Ökning % Kronor lgh/mån Rang 2023Essunga --- --- --- --- ---

Falköping Solör bioenergi ab 27.9 1 233 265

Grästorp Solör bioenergi agrovärme ab 216.33 19.9 1 202 249

Gullspång --- --- --- --- ---

Götene Götene vatten och värme ab 162.04 5.8 900 27

Hjo Hjo energi ab 164.19 4.9 912 31

Karlsborg Karlsborgs värme ab 166.30 7.7 924 38

Mariestad Vänerenergi ab 166.92 4.9 927 44

Lidköping Lidköping energi ab 173.76 4.0 965 80

Skara Skara energi ab 155.11 6.6 862 14

Skövde Skövde energi ab 146.52 1.9 814 9

Tibro Nevel ab 182.80 8.6 1 016 114

Tidaholm Tidaholms energi ab 155.94 0.0 866 16

Töreboda VänerEnergi ab 166.92 4.9 927 44

Vara Vara Energi Värme ab 166.49 10.0 925 40

Gullspång finns inte med i undersökningen eftersom kommunen saknar utbyggt fjärrvärmenät, ett mindre nät finns i Gullspångs tätort. Inte heller Essunga kommun finns med i statistiken, nätet där är litet och kundunderlaget utgörs främst av kommunala verksamheter.* Luleå, på plats 1 har billigast fjärrvärme i landet, Nordanstig på plats 275 är dyrast.

Artikeltaggar

Skaraborg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.