Hoppa till huvudinnehållet

Tores gamla mack blir byggnadsminne

Publicerad:
  • Macken i Odensberg utanför Falköping blir till byggnadsminne. Det tycker Tore Danielsson, tidigare ägare av macken, är bra.
    Macken i Odensberg utanför Falköping blir till byggnadsminne. Det tycker Tore Danielsson, tidigare ägare av macken, är bra.
  • Macken sålde både diesel och bensin innan Tore Danielsson gjorde om den till en oljebod i mitten av 1970-talet. 
    Macken sålde både diesel och bensin innan Tore Danielsson gjorde om den till en oljebod i mitten av 1970-talet. 

Efter snart 100 år, en flytt och flera ägarbyten blir nu macken i Odensberg utanför Falköping till byggnadsminne. Tore Danielsson, mackens tidigare ägare, ser positivt på byggnadens nya status.

– Att den är klassad som byggnadsminne är förfärligt bra, säger han.

När en byggnad eller miljö blir klassad som byggnadsminne innebär det att den blir skyddad enligt kulturmiljölagen. Det betyder bland annat att fastighetsägaren måste söka tillstånd från Länsstyrelsen om hen vill göra ändringar i byggnadsminnet.

Tore Danielsson tycker det är bra att byggnaden blir klassad som byggnadsminne.

– Jag har lagt ner mycket arbete på macken, på det viset blir det till nytta och bevarat. Så det är inte fel, säger han.

90-årig mack

Macken byggdes 1930 och stod från början vid Sankt Olofsgatan 30 i Falköping.

– Det skulle byggas nytt där och då skulle macken bort, den var på väg att rivas. Jag fick macken från de tidigare ägarna under förutsättningen att jag flyttade den därifrån, säger Tore och fortsätter:

– Jag fick hjälp av mina bröder och några fler, vi körde macken på en traktorvagn hit.

Macken flyttades 1962 till sin nuvarande plats i Odensberg och gick över från att vara en Caltex-mack till att sälja bensin från märket BP, British Petroleum.

Blev till oljebod

Efter några år märkte Tore att det inte gick att sälja bensin i Odensberg – det kom inte tillräckligt många kunder.

– Det var inte många som tankade, det var vi själva, berättar han.

I huset intill macken hade Tore verkstad, där han jobbade med att reparera maskiner, och macken omvandlades till en oljebod.

– Vi förvarade smörjoljan där, det var renare att ha den där än i verkstaden, berättar Tore, som sålde macken under 1970-talet.

Vill stanna och fota

Länsstyrelsen har beslutat om mackens nya status som byggnadsminne och menar att byggnaden är ett exempel på 1920-talets klassicistiska arkitekturideal.

Enligt Länsstyrelsen finns det gott om funkisinspirerade bensinmackar från det sena 1930-talet fram till efterkrigstiden i Sverige, men mackar från det tidiga 1900-talet är mer sällsynta.

– Den är inte ändrad någonting sedan 1930-talet, säger Tore och berättar att han renoverade macken när han tog över ägarskapet.

– Den var inte i särskilt bra skick när vi flyttade den.

Tore tror att macken är uppskattad.

– Det har kommit människor som har ställt bilen här och sedan fotograferat så att de får med sin bil och macken, berättar han och fortsätter:

– Det kommer nog att fortsätta.

Artikeltaggar

Falköpings kommun

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.